Meer dan 2.000 meren en riviertjes, de Oostzeekust met zijn zandstranden, schitterende historische steden en verrassende eilanden. Welkom in Mecklenburg-Vorpommern. Een verrassende en erg mooie deelstaat in het noordoosten van Duitsland, waar Nederlanders nog amper van hebben gehoord.

Je kunt Mecklenburg-Vorpommern vergelijken met een combinatie Friesland en Limburg. Talloze meren in een heuvelachtig landschap. Gecombineerd met hanzesteden met een rijke geschiedenis, vind je hier een mix voor een vakantie bestaande uit natuur, cultuur en ontspanning. Ga wandelen, fietsen of varen, ontdek de historie van de prachtige steden en waai lekker uit op de stranden.

Mecklenburg-Vorpommern is de meest noordoostelijke deelstaat van Duitsland. Het vormt het noorden van de voormalige DDR en begint enkele tientallen kilometers voorbij Hamburg. Van daar strekt het gebied zich uit tot aan de grens met Polen.

Aan de noordzijde van de deelstaat ligt de Oostzee. Dat maakt dat er ook enkele mooie, en voor Nederlandse begrippen, grote eilanden zijn te vinden. Hoewel Mecklenburg-Vorpommern qua oppervlakte ongeveer de helft van Nederland vormt, wonen er slechts 1,6 miljoen mensen. Daarmee is het de dunstbevolkte deelstaat in Duitsland.

Historische steden in Mecklenburg-Vorpommern

De rijke geschiedenis van Mecklenburg-Vorpommern heeft vooral te maken met enkele grote steden, de Hanzesteden. In 1356 wordt in Lübeck een verbond van steden opgericht, de Hanze. Als een soort van verre voorloper van de Europese Unie, gaan zij samenwerken op gebied van handel. Het levert ze privileges in heel Europa op.

Veel steden sluiten zich bij de Hanze aan. In Mecklenburg-Vorpommern zijn dat Rostock, Stralsund, Greifswald en Wismar. De 15e eeuw is de Gouden Eeuw voor de Hanze. De Hanze domineert dan de Europese handel. De rijkdommen die dit opleveren, zorgen voor pracht en praal in de steden en dat is tegenwoordig nog altijd zichtbaar.

Onderlinge strijd en concurrentie uit andere gebieden zorgt ervoor dat de Hanze eind 16e eeuw instort. Maar nog altijd zijn steden trots op hun geschiedenis. Niet alleen in Duitsland, ook in Nederland. Denk eens aan onze Hanzesteden, zoals Hattem, Kampen, Deventer, Zwolle, Harderwijk en Zutphen.

Rostock

Rostock - Mecklenburg-Vorpommern

Rostock is de grootste stad in Mecklenburg-Vorpommern en heeft een schitterende historische binnenstad. De havenstad ontstaat in de 12e eeuw en groeit daarna uit tot een belangrijke stad in de Hanze. Tijdens de DDR-tijd was Rostock de belangrijkste havenstad van het land.

De stad kent enkele mooie kerken uit de 13e en 14e eeuw. Daarnaast is een deel van de oude stadsmuur en drie oude stadspoorten nog intact. Ook heeft het de oudste universiteit van Noord-Europa, die al in 1419 werd gesticht. Interessant om te bezoeken zijn het scheepvaartmuseum en het Stasi-gevangenismuseum.

Vanaf eind november tot eind december is er elk jaar de kerstmarkt Rostock. Dit is een van de verrassendste kerstmarkten in Duitsland.

Stralsund

Alter Rathaus - Mecklenburg-Vorpommern
De gevel van het oude raadhuis aan de Alter Markt (foto: Flickr/Pascal Poggi)

Ook Stralsund is zo’n prachtige Hanzestad in het noordoosten van Duitsland. Het is de poort naar het vakantie-eiland Rügen, maar vergeet niet deze stad te bezoeken. De goed bewaarde binnenstad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier vind je historische pakhuizen en koopmanswoningen, indrukwekkende kerken en mooie pleintjes.

Waar de Hanzesteden om bekend staan, is de baksteengothiek. En dat is goed terug te zien in Stralsund. Op de Alter Markt bevindt zich bijvoorbeeld het Alter Rathaus, dat volledig is gebouwd uit rode bakstenen. Een schitterend bouwwerk.

De vroegere rijkdom van Stralsund wordt ook duidelijk bij de Mariënkerk. Gebouwd in de 13e eeuw, maar in 1495 krijgt de bakstenen kerk een nieuwe toren van maar liefst 151 meter hoog. Daarmee was het destijds de hoogste gebouw ter wereld.

Greifswald

Greifswald - Mecklenburg-Vorpommern

Nog zo’n verrassende Hanzestad is Greifswald. Hoewel er slechts 60.000 mensen wonen, heeft het een eigen universiteit. De geschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw en in 1250 krijgt de stad stadsrechten. Wonder boven wonder komt het ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Helaas sloopten de communisten in de DDR-tijd een deel van de oude woningen.

Bijzonder is het knalrode raadhuis midden in de stad. Daarnaast mag de Marktplatz met zijn historische panden er ook absoluut zijn! Het symbool van de stad is de prachtige 100 meter hoge Sint Nicholaaskerk.

Greifswald is bovendien een echte muziekstad. Ieder jaar worden er verschillende festivals georganiseerd, zoals het Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Bach Festival, Eldena Jazz Evenings en de Greifswald Night of Music.

Wismar

Wismar

In het noordwesten van Mecklenburg-Vorpommern ligt Hansestad Wismar. Opmerkelijk is dat deze stad planmatig is gebouwd door kolonisten uit het naastgelegen Lübeck. Zij begonnen rond 1226 met de aanleg van de stad, die daarna snel groeide en steeds belangrijker werd.

In 1631 werd Wismar veroverd door Zweden en tot 1803 bleef het ook Zweeds. Daarna werd het verpacht aan het groothertogdom Mecklenburg. Pas sinds 1903 is het weer volledig Duits. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar getroffen en in de DDR-tijd is er weinig naar de historische binnenstad omgekeken.

Pas na de val van de Muur is er veel veranderd voor Wismar. Er is veel in de oude stad geïnvesteerd en historische panden zijn gerestaureerd. Opvallend is de Marienkirche, die tijdens een bombardement zwaar beschadigd raakte. In plaats van restaureren, lieten de communisten daarna een deel van de kerk opblazen. Tegenwoordig staat alleen de toren nog.

Schwerin

Schwerin uitzicht

Omringd door zeven meren ligt de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, Schwerin. De stad heeft een prachtige historische binnenstad, maar is vooral bekend vanwege het sprookjesachtige kasteel van Schwerin en zijn schitterende tuinen.

Het kasteel staat op een eilandje in de Schweriner See, het grootste meer bij de stad. De geschiedenis daarvan gaat 1.000 jaar terug. Eerst is het slechts een fort. Maar als Schwerin in 1348 de hoofdstad van het groothertogdom Mecklenburg wordt, wordt het een echt paleis.

Daarnaast is in Schwerin het Staatliches Museum te vinden, met kunstwerken van onder meer Frans Hals en Peter Paul Rubens.

Güstrow

Het knusse Güstrow is een heerlijk knus stadje in het hart van Mecklenburg-Vorpommern. Niet alleen vanwege het historische centrum met zijn indrukwekkende herenhuizen en bijzondere stadhuis, maar ook zeker vanwege het kasteel Güstrow.

Kasteel Güstrow wordt gezien als een van de belangrijkste renaissancekastelen in Noord-Europa. Het is gebouwd in 1589 als een residentie voor de hertogen van Mecklenburg. In de architectuur zijn duidelijke Italiaanse en Franse elementen terug te vinden. Tijdens de DDR-tijd is er een prachtige kasteeltuin bij aangelegd, zoals die ooit zou moeten zijn geweest.

Daarnaast wordt Güstrow de Ernst Barlachstad genoemd. Barlach was een bekende expressionistische beeldhouwer en schrijver. In de stad zijn twee museums die aandacht aan zijn werk besteden.

Ludwigslust

Ooit leek Ludwigslust een grote stad te worden, toen prins Luwdig hier een jachtslot liet bouwen. De zoon van de hertog van Mecklenburg beviel het hier zo goed, dat hij in 1735 van Ludwigslust de hoofdstad van het hertogdom maakte. Daarvoor was dit Schwerin. Maar een van zijn opvolgers, groothertog Paul Friedrich, verhuisde de hoofdstad in 1837 weer terug naar Schwerin.

Het gevolg is dat Ludwigslust een klein stadje met zo’n 12.000 inwoners is geworden tussen Hamburg en Berlijn. Maar, er staat een prachtig kasteel. Het Schloss Ludwigslust wordt ook wel het Versailles van het Noorden genoemd.

De laatste jaren is het barokke kasteel gerenoveerd. Je kunt het bezoeken en raak daarbij ook onder de indruk van de grote collectie schilderijen. Ontdek daarnaast de schitterende Engelse tuin.

Neustrelitz

Neustrelitz - Mecklenburg-Vorpommern

Midden tussen de duizenden meren van Mecklenburg-Vorpommern ligt Neustrelitz. Een stad waarvan de bouw pas in 1733 begon. Deze zogenoemde geplande stad is gebouwd in barokke stijl vlakbij het slot Neustrelitz.

Bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer het stadhuis, het gymnasium Carolinum, de stadskerk en de kasteelkerk. Helaas is het slot Neustrelitz vernietigd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig bestaan de kasteeltuinen nog wel.

Neubrandenburg

Een Oost-Duitse stad met een middeleeuwse stadsmuur. Dat is Neubrandenburg, met 65.000 inwoners een van de grootste steden in Mecklenburg-Vorpommern. De stad is bekend om de baksteengotische architectuur, die goed bewaard is gebleven.

Neubrandenburg is in 1248 gesticht en is vernoemd naar de stad Brandenburg aan de Havel. Bijzonder is dat de volledige 2,3 kilometer lange en 7 meter hoge stadsmuur, gebouwd in de 14e en 15e eeuw, nog bestaat. Daarin zijn vier indrukwekkende poorten van baksteen gebouwd. In de muur bestaan nog 25 vakwerkhuizen.

Een ander hoogtepunt in de stad is de bakstenen Marienkirche. Deze kerk is gebouwd in 1298, werd vernield in de oorlog, maar is daarna gerestaureerd. Tegenwoordig is het een concerthal. Helaas heeft de rest van de binnenstad zijn glorie verloren. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het voor 80 procent verwoest.

Eilanden Mecklenburg-Vorpommern

Zoals wij aan de noordkant van Nederland enkele eilanden hebben, heeft ook Duitsland zijn eilanden. In het noordwesten zijn dat Waddeneilanden, aan de oostzijde van Denenmarken liggen enkele eilanden in de Oostzee.

De grootste en bekendste eilanden die horen bij Mecklenburg-Vorpommern zijn Rügen en Usedom. Hier vind je mooie stranden, krijtrotsen, veel natuur en idyllische plaatsjes. En verrassend genoeg zijn het echt strandplaatsen. Rügen en Usedom behoren tot de plekken met de meeste zonuren in Duitsland. ’s Zomers is het er daarom goed toeven.

Rügen

Kurhaus bij Binz
De schitterende architectuur op Rügen (foto: neufal54 from Pixabay)

Het eiland Rügen is met een brug verbonden aan het vaste land. De bekendste plaatsen op het eiland zijn de badplaatsen Sassnitz, Binz en Sellin. Deze kleine stadjes staan bekend om hun mooie spacultuur en de schitterende stranden.

Maar de bekendste plek op Rügen is misschien wel Prora, het grootste hotel ter wereld. Ooit liet Hitler dit bouwen voor arbeiders en soldaten, maar het megalomane bouwwerk kwam nooit af. Tot een paar jaar geleden. Tegenwoordig vind je hier de mooiste vakantieappartementen van het eiland.

Daarnaast vind je op Rügen schitterende natuur. Vele vogelsoorten verblijven hier, je hebt er schitterende krijtrotsen in het National Park Jasmund en er zijn tal van bezienswaardigheden. En wist je dat het eiland een van de laatste stukjes oerbos van Europa kent?

Usedom

Op de grens van Duitsland en Polen ligt dat andere grote eiland in de Oostzee: Usedom. Het grootste deel is Duits, een kleiner deel Pools. Het is heuvelachtig, telt enkele binnenmeren, mooie bossen en perfecte zandstranden.

De grootste plaatsen op het eiland zijn de badplaatsen Karlshagen, Zinnowitz, Koserow en Heringsdorf. Aan de andere kant van de grens ligt Świnoujście. Het eiland is erg populair bij zowel Duitse als Poolse toeristen.

Usedom staat bekend om zijn mooie pieren. Daarnaast heeft het schitterende bossen om te ontspannen. Indrukwekkend is het Historisches Technisches Museum Peenemünde. Dit was voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste militaire onderzoekscentrum van Europa. Hier werden Hitlers raketten ontwikkeld.

Natuurgebieden in Mecklenburg-Vorpommern

De Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern staat bekend om zijn vele meren en bossen. Een geweldig gebied waar maar weinig mensen leven en dus ideaal is voor dieren. Daarnaast zijn er ook enkele stukjes unieke natuur die tot nationaal park zijn gemaakt.

Nationaal Park Jasmund

Königsstuhl
Het beroemde uitkijkpunt de Königsstuhl met daarachter het bezoekerscentrum (foto: DOMUSimages-Alexander Rudolph)

Op het eiland Rügen ligt het Nationaal Park Jasmund. Met een oppervlakte van 30 vierkante meter is het het kleinste nationale park van Duitsland, maar daarom niet minder special. De kust bestaat uit tientallen meters hoge krijtrotsen en bovenop de rotsen liggen eeuwenoude beukenbossen.

De bossen geven een indruk van hoe Noord-Europa er ooit moet hebben uitgezien, met uitgestrekte beukenbossen. Dit is een van de laatste stukjes oerbos dat niet door de mens is gekapt. In het bos groeien enkele bijzondere plantjes, zoals het leverbloempje en het vrouwenschoentje. Het is bovendien een van de weinige plekken in Duitsland waar de Grauwe fitis broedt.

De krijtrotsen trekken weer bijzondere vogels. De huiszwaluw en de gierzwaluw voelen zich hier thuis, net als de slechtvalk en de zeearend.

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft ligt aan de kust van Mecklenburg-Vorpommern en deels in de Oostzee. Het is de rustplaats voor kraanvogels. Elk jaar, van september tot november, maken zo’n 70.000 van deze imposante vogels hier een tussenstop.

Met een oppervlakte van ruim 800 vierkante kilometer behoort het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft tot de grootste nationale parken in Duitsland. De kust tussen Ribnitz en Schwerin bestaat uit ondiepe wateren, waar tal van dieren zich thuis voelen.

De wind heeft hier vrij spel en zo ontstaan er kleine eilanden. De Duitse regering laat de natuur volledig zijn eigen gang gaan.

Nationaal Park Müritz

Nationaal Park Müritz - Mecklenburg-Vorpommern

Uitgestrekte bossen, meer dan honderd meren en verschillende moerassen. Die kenmerken het Nationaal Park Müritz in het zuiden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Een schitterend gebied om te wandelen, fietsen of om aan watersport te doen.

Tijdens de DDR-tijd werd het waterpijl in het gebied verlaagd. Boeren deden hier aan landbouw en de Volksarmee, het leger van Oost-Duitsland, oefende hier veel. Na de hereniging is het gebied hersteld en nu is het het domein van talloze diersoorten.

Onder meer de zee- en visarend broeden hier, net als de kraanvogel. Daarnaast leven er wolven, herten en andere wilde dieren. Dit gaat heel goed samen met toerisme. Hiervoor zijn enkele honderden kilometers aan fiets en wandelpaden aangelegd.

Activiteiten in Mecklenburg-Vorpommern

Met talloze bossen, meren en een prachtig golvend landschap is Mecklenburg-Vorpommern een perfecte plek voor natuurliefhebbers. Er zijn wandelpaden, fietspaden en op heel veel plekken kun je boten en kano’s huren. Of ga lekker vissen. Zoek je rust op je vakantie? Dan ben je hier in ieder geval op de juiste plek.

Wandelen

Witte kliffen
Nationaal Park Jasmund (foto: FelixMittermeier via Pixabay

Waar je ook bent in deze deelstaat, overal zijn wandelroutes te vinden die goed zijn aangegeven. Korte routes of lange routes, ga struinen door de prachtige natuur.

Op internet zijn talloze wandelroutes te vinden. Het toerismebureau van de deelstaat zelf biedt er drie. De eerste is de Hochuferweg Jasmund op het eiland. Dit is een 12,5 kilometer lange tocht over de krijtrotsen van het eiland Rügen. Schitterend.

Voor wie van langere wandeltochten houdt zijn er de 3 etappes tellende Darßer stertochten en de 9 etappes tellende Müritz-Nationalpark Weg. De Darßer stertochten gaan door het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft en de tweede door het Nationaal Park Müritz.

Fietsen

Mecklenburg-Vormpommern is een van de populairste fietsbestemmingen in Duitsland. De omstandigheden zijn er dan ook geweldig. Geen hoge bergen, maar een mooi glooiend landschap. Fiets langs de kust of ontdek de bossen, meren en oude dorpjes. Onder andere SNP reizen biedt vakanties aan in het gebied.

Watersport

Watersport in Mecklenburg-Vorpommern

Met zo’n 2.000 meren is Mecklenburg-Vorpommern samen met Brandenburg de watersportdeelstaat van Duitsland. Op vele plekken kun je boten of kano’s huren en het water op. Het mooie van de meren is dat de meesten onderling verbonden zijn, zodat je dagenlang kunt varen en altijd op nieuwe plekken uitkomt.

Vakantie in Mecklenburg-Vorpommern

Wordt het een vakantie naar Mecklenburg- Vorpommern? Lekker fietsen of wandelen, of ga je uitwaaien aan zee? In deze Noord-Duitse deelstaat zijn er vele opties. Ga je kamperen, wordt het een vakantiehuisje of kies je voor een vakantiepark?

Campings

Wat is er lekkerder dan kamperen in de natuur? Dat zit in Mecklenburg-Vorpommern helemaal goed. Hier zijn 72 ANWB Campings te vinden, een garantie voor kwaliteit. Een van de beste campings is Campingpark Havelberge aan de Woblitzsee. Naast staplaatsen voor tenten, campers en caravans zijn er ook stacaravans en huisjes te huur.

Een andere prima camping is Campingpark Am Weißen See. In de bossen aan het meer zijn staplaatsen voor caravans en tenten te reserveren.

Vakantieparken

Ga je voor meer luxe? Mecklenburg-Vorpommern kent een van de mooiste vakantieparken in Oost-Duitsland. Op het Van der Valk Resort Linstow staan vele mooie vakantiehuisjes. Daarnaast heeft het park een subtropisch zwembad, een indoor speelparadijs, kinderboerderij en een mooie buitenspeeltuin.

Hotels

Hou je meer van hotels? Of zoek je een B&B? Het uitgebreidste aanbod vind je op Booking.com.

Vakantiehuizen

Een vakantiehuis geeft je alle ruimte tijdens je vakantie. In Mecklenburg-Vorpommern is het aanbod enorm. Wordt het een huisje aan de Oostzee? Of liever een vakantiewoning in het Merengebied? Met open haard of kies je voor een privézwembad? Bij Belvilla is de keuze enorm!

Uitjes in Mecklenburg-Vorpommern