Jarenlang stond het te verpauperen tussen hekken op het Duitse eiland Rügen: nazi-kolos Prora. Maar de voormalige spookstad heeft een nieuwe bestemming. Langzaam verandert het in iets waar het eigenlijk ooit voor bedoeld was: een vakantieparadijs op een van de mooiste plekjes in Duitsland.

Embed from Getty Images

Wanneer je aan de Oostzeekust komt op Rügen, tussen Binz en Sassnitz, dan kan het je bijna niet ontgaan. Over een afstand van 4,5 kilometer staat hij daar: de Kolos van Prora. Hitler gaf in het begin van de jaren dertig de opdracht tot de bouw van het complex. Met 10.000 hotelkamers zou het ongetwijfeld het grootste hotel te wereld zijn geworden. Maar hoewel het door de jaren heen door verschillende partijen is gebruikt, eigenlijk werd het bouwwerk nooit helemaal afgebouwd.

Hoe anders is de situatie nu al. Niks geen kamertjes van 2,5 x5 meter, maar luxueuze vakantieappartementen en hotelkamers waar niets aan ontbreekt en allemaal met uitzicht op zee.

Grote delen van Prora zijn inmiddels vernieuwd:

Het is 1935 als het Deutsche Arbeitsfront een 7 kilometer lange kusstrook koopt op Rügen. Hier moet het Kraft durch Freude – Seebad Rügen verschijnen, een vakantiecomplex voor Duitse arbeiders en soldaten. Hitler gelooft in het idee dat zij zich hier weer kunnen opladen.

Een jaar later starten de bouwwerkzaamheden van het megalomane complex, dat plek moet bieden aan 20.000 vakantiegangers. De 10.000 kamers, verdeelt over vier gebouwen krijgen allemaal zeezicht. Daarnaast moeten er verschillende pieren, twee golfslagbaden, restaurants, een theater, bioscoop en feestzaal voor 25.000 bezoekers.

Prora - uitzicht op zee
De Nazi's wilden 10.000 hotelkamers bouwen met uitzicht op zee (foto: Pixabay/Lars_Struer)

Oorlog zit plan in de weg

In 1936 wordt begonnen met de bouw. Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in 1939, wordt er tijdelijk mee gestopt. Uiteindelijk zijn het gevangenen die jaren aan het complex doorbouwen. Duitse soldaten of arbeiders hebben er echter nooit gebruik van gemaakt.

Na de oorlog weten de Sovjets eigenlijk ook niet wat ze met het complex aan moeten. Afbreken blijkt te moeilijk door de kwaliteit van het gebouw. Toch worden er delen naar de Sovjet Unie gebracht. Andere delen worden gebruikt om grootgrondbezitters vast te zetten en komen er soldaten in. Daarna wordt het overgedragen aan het Oost-Duitse volksleger die er soldaten plaatst en er sanatorium van maakt. Ook worden er Afrikaanse soldaten opgeleid.

Prora
Jarenlang werd er niet omgekeken naar de kolos van Prora (foto: Wikimedia/Dietmar Rabich)

Spookstad Prora

Een vrolijk oord is Prora door de jaren heen nooit geworden. En als het Duitse leger Hitlers geplande vakantieparadijs in 1992 verlaat, verandert het complex in een regelrechte spookstad. Ingegooide ramen, afbladderende muren en troep op de grond. Alleen de vleermuizen lijken er blij mee te zijn.

Kale wanden van Prora
Het vakantieparadijs voor Duitse arbeiders en soldaten kwam nooit af (foto: Pixabay/Lars_Struer)

Maar eindelijk lijkt Rügen deze geschiedenis nu achter zich te kunnen laten. Sinds 2015 wordt er hard gebouwd en verbouwd aan het complex. Slechts de megalomane structuur past nog precies bij de architectuur van het Derde Rijk. Verder is het luxueuzer dan ooit te voren.

Vakantiewoningen met dakterras, kleinere appartementen en een jeugdherberg. Voor iedereen en voor elke portemonnee is er een geschikte plek. En zoek je een appartement om te wonen aan zee, dan kan dat ook.

Prora
Het historische complex wordt compleet vernieuwd (foto: Pixabay/GREGOR)

Goudgele stranden

Een vakantie aan zee is niets zonder een mooi zandstrand. Bij Prora zit je wat dat betreft helemaal goed. Na een korte wandeling door een smalle strook bos, bevind je je ineens op het strand. Geen kiezels, maar fijn goudgeel zand. Het strand bij Prora is een van de mooiste stranden van het eiland.

Wat betreft stranden zit je in Duitsland altijd goed en zeker op Rügen. Voor diegenen die houden van kiezels zijn er kiezelstranden. Ook voor nudisten, hondenbezitters en bijvoorbeeld watersporters zijn aparte stukken strand gereserveerd. Laat dat maar aan de Duitsers over. En uiteraard zijn er de traditionele strandstoelen.

Op Rugen is er een strand voor iedereen
Op Rügen zijn er stranden voor iedereen (foto: Flickr/Dave Collier)

Restaurants en barretjes bij Prora

Met de verbouwing van het complex tot een vakantieparadijs is er ook veel horeca naar Prora toe gekomen. Pizzeria’s, visrestaurants, de beste hamburgertenten, koffiebarretjes, ijssalons en zelfs een döner kebab zaak. De keuze is enorm. En zoals we in Duitsland gewend zijn, zijn de prijzen er laag.

Onze tips:

Wil je vooraf en natijd een mooie wandeling maken? Loop dan langs het strand naar Binz. Dit mooie plaatsje puilt uit van de restaurantjes.

Rügen

Het huidige Prora is een paradijs voor vakantiegangers op het schitterende Rügen. Dit is het grootste Duitse eiland, ligt in de Oostzee en is een van de populairste vakantieplekken in de voormalige DDR.

Je vindt hier onder meer prachtige krijtrotsen, mooie zandstranden, Nationaal Park Jasmund, Schlosspark von Putbus en de charmante hoofdstad Bergen. Of bezoek de idyllische kustplaatsen Sassnitz, Binz en Sellin. Het eiland is via een brug te bereiken. Op het eiland is een spoorwegennetwerk aanwezig, zodat je de omgeving eenvoudig met de trein kunt bereizen.

Wil je geen hoogtepunt missen? Boek een heel interessante privétour over het eiland.

Rügen - kalksteenrotsen
Rügen staat bekend om zijn kalksteenrotsen aan de kust (foto: Pixabay/Sabine Kroschel)

Overnachten in Prora

Wil je zelf het hedendaagse luxueuze Prora ervaren? Zoek je een geweldig hotel of appartement in dit complex? Trivago heeft de beste aanbiedingen voor jou. Of boek een van de vele luxe vakantieappartement op Booking.com.

Zoek je een rustieke vakantiewoning midden in de natuur op het eiland, weg van de massa? Dit zijn de 6 leukste natuurhuisjes op Rügen.