Binz is dé badplaats op het eiland Rügen. Het voelt als een stukje Scheveningen in het voormalige Oost-Duitsland. Een gezellig stadje, een prachtige promenade, een lange pier en een bijna wit zandstrand. Alle  ingrediënten voor een heerlijke vakantie aan de Oostzee zijn hier allemaal aanwezig.

De Duitsers noemen het liefkozend Ostseebad Binz. Het stadje met ruim 5.000 inwoners heeft alles van een badplaats in huis. En omdat het op een eiland ligt, is er van alles te beleven. Vergelijk het met onze Waddeneilanden. In deze blog ontdek je niet alleen het stadje, maar ook alle bezienswaardigheden in de buurt.

Seebad Binz
(foto: Flickr/Pixelteufel)

Langgerekt ligt het stadje Binz langs de kust van de noordoost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het is er groen, rustig en gezellig. Maar die rust verandert wanneer je bij de Hoofdstraat komt. Honderden mensen scharrelen langs de lange laan met stijlvolle hotels en restaurantjes, die meer dan een eeuw oud lijken te zijn. Dit voelt als een stap terug in de tijd, heerlijk.

Langs de kant van de weg staan bomen die wat schaduw geven. Op bankjes zitten mensen van een ijsje te genieten. Hoe dichter je bij de zee komt, hoe drukker het wordt. Alles ziet er keurig uit. En dan is daar ineens aan het eind van de Haubststrasse het uitzicht op de Oostzee.

Prachtig wit strand

Via een paadje lopen we over een soort duin naar beneden. Hier strekt het strand zich kilometers lang uit. Overal staan de beroemde Duitse strandkorven. Er omheen hebben mensen zich op badlakens gevleid. Aan de kustlijn bouwen kinderen met hun vaders zandkastelen. Een enkele Duitser graaft een kuil.

Het strand is fantastisch, het zand lijkt haast wit. In de zomermaanden wordt het dagelijks schoongemaakt. Het zeewater ziet er net als in Nederland uit. Een beetje bruin, maar het is schoon en verkoelend. Vrouwen en mannen zijn aan het pootje baden, een enkeling neemt een duik. De strandtentjes hebben het druk. Een handelaar loopt achter een ijscowagen langs de waterkant. Dit is het goede leven.

Strand bij Binz
Het strand is bijna wit en super schoon (foto: Flickr/Patrik Tschudin )

Promenade

Wie geen zand tussen de tenen wil hebben, maar wel wil genieten van het uitzicht op zee, wandelt over de promenade. 3,2 kilometer lang is hij en om de zoveel meter zijn er bankjes, veelal bezet door ouderen. Langs de promenade wisselen de mooiste hotels elkaar af. En net als Scheveningen heeft ook Binz zijn eigen stijlvolle Kurhaus.

Seebrücke Binz

Voor de mooiste plaatjes moet je in de zomermaanden zeker even de Seebrücke Binz opwandelen. Deze pier is 370 meter lang. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het strand en de kust met zijn mooie klassieke hotels.

Promenade in Binz
Langs de promenade staan de mooiste hotels van het stadje (foto: Flickr/Pixelteufel)

Wat is er in Binz en omgeving te doen?

Heb je even genoeg van het strand en ben je uitgewinkeld in de Hoofdstraat? Rondom Binz zijn vele leuke bezienswaardigheden.

Prora

Iets ten noordwesten van Binz, richting Sassnitz, ligt Prora. Dit immense complex, het bestaat uit 4 gebouwen van 500 meter lengte, is in de jaren 30 en 40 aangelegd in opdracht van de Nazi’s. Er was ruimte voor 20.000 vakantiegangers. Hier konden arbeiders uit fabrieken op adem komen en mochten soldaten uitrusten, zo was de bedoeling. Maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten.

Jarenlang stond het complex vooral leeg. Maar sinds enkele jaren wordt er flink geïnvesteerd. Grote delen van het vakantiepark zijn tegenwoordig opgeknapt. Hier vind je nu schitterende hotels en appartementen. De koude Nazi-sfeer is verdwenen. Het is een plek geworden waar je heerlijk op vakantie kunt.

Kale wanden van Prora
Zo zag Prora er ooit eens uit. Tegenwoordig is het helemaal opgeknapt. (foto: Pixabay/Lars_Struer)

Boomkroonpad Rügen

Achter Prora ligt het Boomkroonpad Rügen, of zoals de Duitsers zeggen: Das Baumwipfelpfad im NaturerbeZentrum Rügen. Een bijzonder bouwwerk van 17 meter hoog, die boven de bomen uitsteekt.

De route omhoog is niet zwaar, maar je moet wel 1.250 meter lopen. Om de zoveel meter staat er een bord met informatie over de flora en fauna op het eiland. Bovenop de toren word je getrakteerd op een geweldig uitzicht!

Oldtimer Museum Rügen

Hou je van oude auto’s en treinen? In een deel van Prora staat het Oldtimer Museum Rügen. Ontdek en vergelijk de Oost-Duitse en West-Duitse autogeschiedenis tussen 1949 en 1989. Meer dan 80 historische auto’s staan er opgesteld. Daarbij het pronkstuk van de collectie, een Volvo 264 TE, de staatsauto van de DDR.

Daarnaast vind je in en buiten het museum indrukwekkende stoomlocomotieven, treinstellen en trams. Ook is er zelfs een straaljager.

Oldtimer Museum Rügen
In het oldtimer museum staan meer dan 80 historische auto's en treinen (foto: Flickr/Pixelteufel)

Galileo Wissenswelt kindermuseum

Galileo Wissenswelt wordt wel het spannendste museum van Rügen genoemd. In dit kindermuseum, vlakbij Binz, maak je kennis met de bio- en techniekwereld. Het is interactief, zodat kinderen zelf kunnen uitvinden hoe groot bijvoorbeeld de bek van een haai is of hoe techniek werkt.

Ga terug naar de tijd van dinosaurussen, wandel eens door je darmen heen, neem een kijkje in een hart en voer tal van proefjes uit. Je gaat hier een hele leuke dag hebben.

Jagdschloss Granitz

Wandel je naar het Jagdschloss Granitz toe, dan heb je het gevoel dat je in een surrealistisch sprookje terechtkomt. Dit kasteeltje heeft roze muren en iets te perfecte torens. Tussen 1837 en 1851 liet de familie Zur Putbus dit jachtslot even buiten Binz in het bos bouwen. Zij verbleven hier met hun gasten in het jachtseizoen.

Het voormalige jachtslot is het hele jaar door geopend en is een van de populairste attracties op het eiland. In het kasteeltje zijn verschillende tentoonstellingen. Zo is er een expositie met oude jachtgeweren, een expositie met meubels uit de 19e eeuw, hangen er schilderijen en is er een permanente tentoonstelling over prins Malte I zu Putbus.

Een bezoek aan Jagdschloss Granitz is goed te combineren met een wandeling over een van de verschillende leuke wandelroutes in het bos.

Jagdschloss Granitz
Jagdschloss Granitz (Image by mikezwei from Pixabay)

Zandsculpturen festival Binz

Laat je tijdens een bezoek aan Rügen betoveren op het Zandsculpturen Festival Binz. Elk jaar worden hier van maart tot en met oktober in een bepaald thema vele zandsculpturen gemaakt. Het ene sculptuur is nog mooier dan de ander.

In 2019 werd hier een wereldrecord verbroken met het hoogste zandkasteel aller tijden. Maar liefst 17,66 meter hoog was dit bouwwerk. Ja, ongelofelijk!

Zandsculpturen Festival
Op het zandsculpturen festival zijn elk jaar de mooiste kunstwerken te zien (foto: Flickr/Michael Mayer)

Uitstapje naar Stralsund

Het is een kleine 45 minuten rijden, de stad Stralsund. Hier passeerde je de brug die je naar Rügen bracht. Maar het is zonde om niet een dagje naar Stralsund te gaan. Deze oude Hanzestad heeft een fantastische Altstadt met talloze gebouwen uit 14e tot en met de 18e eeuw.

Het hele centrum staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Volledig terecht! Wat een rijkdom heeft Stralsund gekend en dat is tegenwoordig nog heel duidelijk zichtbaar.

Oude gevels in Stralsund
Het centrum van de stad staat vol met oude panden (fot: analogicus from Pixabay)

Met de trein over het eiland

De activiteiten rondom Binz kun je lopend, op de fiets of met de auto bezoeken. De afstanden zijn in ieder geval niet groot. Wil je meer van Rügen ontdekken? Op het eiland rijdt een trein met als eindlocatie Binz. Deze trein doet alle grotere plekken op het eiland aan.

Overnachten in Binz

Wil je lekker uitwaaien op het Duitse eiland Rügen? Dan is Binz de perfecte plek hiervoor. Vind de beste aanbiedingen en het ruimste aanbod aan hotels op Trivago. Of kies voor een van de luxe vakantiewoningen die Belvilla in en rondom Binz aanbiedt.

Een van de beste hotels bij Binz is Villa Salve. Of kies voor het voordelige 3 sterren hotel Deutsche Flagge.

Ben je op zoek naar een rustige vakantiewoning midden in de natuur, waar je ongestoord kunt genieten van je vakantie? Dit zijn de 6 leukste natuurhuisjes op Rügen.