Heb je altijd al eens willen ervaren hoe het leven in een onderzeeër is? In de haven van Sassnitz ligt een Britse onderzeeër die jarenlang dienst deed bij de Navy. Tegenwoordig is het een museum. Het is een van de leuke hoogtepunten in het interessantste stadje op het eiland Rügen.

Wanneer je tegenwoordig in Sassnitz komt, kun je je amper voorstellen dat deze plaats tot 1900 een nietszeggend vissersdorpje was. De opkomst van het toerisme, een vaarverbinding met Scandinavië, de opkomst en nederlaag van de Nazi’s en investeringen in de DDR-tijd veranderden het dorpje in een stadje. Sassnitz heeft een relatief korte, maar erg interessante geschiedenis.

Een eeuw aan geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten in Sassnitz. Kom je in de Altstad, dan heb je het gevoel dat je in een typisch toeristenplaatsje bent aangekomen. Net als in badplaatsen Binz en Sellin staan hier prachtige klassieke hotels uit het begin van de 20e eeuw. Plekken waar the rich and the famous in die jaren kwamen kuren.

Maar waar die twee andere plekken bekend staan om hun prachtige stranden, heeft Sassnitz dit niet. Aan de noordzijde ligt langs de kust wel de strandpromenade. Maar de stranden bestaan hier uit grond en stenen. Om te wandelen zijn ze perfect. Zeker wanneer je naar het noorden loopt. De grindstranden gaan over in stenen, terwijl aan de zijkant de krijtrotsen van het Nationaal Park Jasmund steeds indrukwekkender worden.

Nationaal Park Jasmund

Dat is precies waar het Nationaal Park Jasmund om bekend staat. Langs de kust staan tientallen meters hoge krijtrotsen, met als letterlijke hoogtepunt de Königsstuhl. Zowel bovenop de rotsen als beneden langs het water kun je schitterend wandelen.

Bijzonder is het eeuwenoude beukenbos bovenop de rotsen. Ooit was vrijwel heel Noord-Europa bedekt met dit oerbos, maar in de loop van de eeuwen heeft de mens bijna alles gekapt. Het stuk beukenbos in Nationaal Park Jasmund is een van de weinig overgebleven stukjes.

Rügen in Duitsland: Nationaal Park Jasmun
Nationaal Park Jasmund staat bekend om zijn krijtsteenrotsen en beukenbossen (foto: Pixabay/FlyerBine)

Drama van Sassnitz

Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog heeft Hitler plannen met het eiland Rügen. Hij laat er Prora bouwen, het grootste hotel ter wereld. Hier konden arbeiders met hun gezinnen vakantievieren. Maar door het uitbreken van de oorlog kwam Prora nooit af. Tot in de 21e eeuw waren het vervallen gebouwen. Hoe anders is dat tegenwoordig. Vele gebouwen zijn nu veranderd in schitterende appartementencomplexen aan zee.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt het concentratiekamp Ravensbrück deels verplaatst naar Sassnitz. Vooral Jehova’s Getuigen worden hier te werk gesteld en velen overleven dit niet. Op verschillende plekken in de stad liggen Stolpersteine die hier aan herinneren.

In maart 1945 vind er een ander drama plaats in de stad. Geallieerde vliegtuigen bombarderen de haven, waar onder andere een hospitaalschip ligt. 1.200 mensen komen om het leven en 537 woningen worden verwoest.

Sassnitz
Sassnitz is na de val van de DDR prachtig gerestaureerd

Belangrijke havenstad in de DDR

Nadat Duitsland zich overgeeft en wordt verdeeld door de geallieerden, valt Rügen onder de DDR. Die regering investeert in de haven. Hoewel het geen grote havenstad is zoals Rostock, Wismar of Stralsund, wordt het wel een belangrijke vissershaven.

De VEB Fischkombinat Saßnitz wordt hier opgericht, een van de grootste levensmiddelenfabrieken van de DDR. 2.200 arbeiders stoppen hier vis in blik en roken vis. Het toerisme verdwijnt ondertussen langzaam.

Schip
Ten tijde van de DDR had Sasssnitz een bealngrijke vissershaven

Bezienswaardigheden in Sassnitz

Met de val van de DDR is er veel veranderd in Sassnitz. De stad is grondig gerenoveerd en heeft weer zijn oude glorie teruggekregen. Maar een badplaats, dat is het zeker niet meer. Toch zijn er genoeg leuke bezienswaardigheden, naast het Nationaal Park Jasmund.

U-Boot Museum Sassnitz

Het hoogtepunt is zonder twijfel het U-Boat Museum in de haven van Sassnitz. Hier ligt de H.M.S. Otus S18, een voormalige Britse onderzeeër. Tussen 1963 en 1991 was hij in gebruik. Het schip is 90 meter lang en ooit verbleven hier 68 bemanningsleden op.

Tijdens een rondleiding door de onderzeeër krijg je een geweldig beeld van hoe het leven onder water is. Bekijk de torpedoruimte, bewonder de haven door de periscoop, zie hoe de mensen hier sliepen en ontdek de techniek achter het schip.

Meer informatie

U-boat Museum
Ontdek hoe een onderzeeër er van binnen uit ziet

Sassnitzer Fischerei und Havenmuseum

In het Sassnitzer Fischerei und Havenmuseum ontdek je de geschiedenis van de visserij in Sassnitz. Het interessantste is een bezoek aan de voormalige 26,5 meter lange kotter Havel in de haven van de stad. Dit was een van de schepen waarmee VEB Fischkombinat Saßnitz vis ving. Sta op de brug, ontdek hoe de zeelieden op het schip sliepen, bekijk de kombuis en de machinekamer.  

Het museum is van 1 april tot en met 31 december dagelijks te bezoeken.

Dierentuin Sassnitz

Aan de noordzijde van Sassnitz ligt het Tierpark Sassnitz. Dit is een kleinschalige dierentuin die in 2022 compleet vernieuwd de deuren opent. Het dierenpark heeft als doel om zoveel mogelijk dieren die leven in het Nationaal Park Jasmund te tonen.

Daarnaast leven er onder meer apen, wasberen en wilde zwijnen, maar ook konijnen, cavia’s en andere kleine dieren. Het grote voordeel van Duitse dierentuinen is dat ze niet duur zijn om te bezoeken.

Vlindertuin Sassnitz

Een ander leuk uitstapje is de vlindertuin, het Alaris Schmetterlingspark. Deze kleine vlindertuin telt meer dan 140 verschillende soorten kleurrijke vlinders. De enthousiaste eigenaren vertellen je graag alles over de bijzondere vlinders.

Alaris Schmetterlingspark is gevestigd aan de Straße der Jugend 6.

Sassnitz - Schmetterlingspark

Vakantie op Rügen

Rügen is het grootste vakantie-eiland van Duitsland, maar in Nederland nog vrij onbekend. Het staat bekend om zijn mooie stranden, de historische badplaatsen met hun spa-architectuur, het Nationaal Park Jasmund en de vogelrijke bodden. Een heerlijk eiland om een vakantie door te brengen in de deelstaat Mecklenburg-Vormpommern, in het voormalige Oost-Duitsland. Bovendien is het een van de plekken met de meeste zonuren van Duitsland.

Vanaf Utrecht is het ruim 700 kilometer rijden naar Rügen.

Overnachten op Rügen

Sassnitz is een interessante plek om te bezoeken, maar er zijn op Rügen leukere plekken om te verblijven. Denk bijvoorbeeld aan de badplaatsen Binz en Sellin. De mooiste vakantieappartementen vind je in het complex Prora, maar ook op andere plekken op het eiland zijn tal van vakantiehuisjes te huur.

Booking.com

Foto bovenaan: Jonas Löwgren / Flickr