Klassieke straten en pleinen voorzien van miljoenen keitjes die strak tegen elkaar aan liggen. Aan de zijkanten staan historische panden met schitterende gevels. Dit is de Noord-Duitse havenstad Wismar. Een stad met een van de mooiste historische binnensteden van heel Duitsland. De rijkdom van eeuwen geleden proef je hier nog altijd.

Precies tussen Lübeck en Rostock aan de Oostzeekust ligt Wismar. Ooit was dit de bakermat van de Hanze, een groep steden aan de Oost- en Noordzee die samenwerkten op economisch vlak. En dat legde hen geen windeieren. Rijke koopmannen bouwden schitterende huizen en met hun geld werden enorme kerken gebouwd. Panden die nog altijd het gezicht bepalen van de stad.

Voor de geschiedenis van Wismar moeten we terug naar de stad Lübeck halverwege de 12e eeuw. Die havenstad begint in die periode te bloeien. Het krijgt stadsrechten en de bisschop vestigt zich er. Begin 13e eeuw wordt het zelfs een Vrije Rijksstad, die alleen verantwoording verschuldigd is aan de keizer.

Ambitieuze kolonisten vertrekken rond 1226 naar het oosten. Hier beginnen zij met de aanleg van een nieuwe stad: Wismar. De stad groeit snel en binnen 40 jaar heeft het stadsrechten. De haven en koopmannen floreren en er worden grote kerken gebouwd. Wismar is een van de eerste steden die zich aansluit bij het Hanzeverbond.

Door onderlinge problemen valt de Hanze uiteindelijk in de 16e eeuw uit elkaar. In 1631 wordt Wismar bezet door Zweden. Opmerkelijk genoeg blijft de stad tot het jaar 1903 Zweeds. Na de Tweede Wereldoorlog behoort het tot de DDR.

Wismar

Bezienswaardigheden in Wismar

De rijke geschiedenis van Wismar is zo goed bewaard gebleven, dat de Unesco de historische binnenstad van Wismar samen met die van Stralsund op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden in de stad op een rij.

En dat zijn er nogal wat. Eigenlijk voelt de historische binnenstad van Wismar aan als een groot museum. Het zijn een en al historische panden met schitterende klok- en trapgevels en tussendoor de baksteengotiek die zo typerend zijn voor de Hanzesteden.

Wandel langs de bootjes in de haven, geniet van de historische gevels, ga lekker eten of ga shoppen in de sfeervolle winkeltjes. Een bezoek aan Wismar is een prachtig uitje tijdens je vakantie in de natuurrijke deelstaat Mecklenburg-VorPommern of gewoon leuk voor een stedentripje.

Historische gevels in Wismar

Marktplatz

Met ruim 40.000 inwoners is Wismar zeker geen grote stad in Duitsland, maar de Marktplatz is wel een van de grootste pleinen in het land. Rondom het plein staan de mooiste gebouwen van de stad in allerlei kleuren, waar ooit de notabelen woonden.

Onder andere het raadhuis en de Alter Schwede liggen aan de Marktplatz. Opvallend zijn ook enkele gebouwen opgetrokken uit rood baksteen. Dit is de baksteengotiek die zo kenmerkend is voor de hanzesteden.

Wat bijzonder is aan het 10.000 vierkante meter grote plein dat het helemaal vierkant is met op elke hoek een straat. Je zou het Duitse gründlichkeit kunnen noemen. Wismar is een geplande stad, die bij de start van de bouw al op de tekentafel is uitgetekend.

Wismarer Wasserkunst
De Wismarer Wasserkunst aan de zuidzuide van de Marktplatz

Wismarer Wasserkunst

Aan de zuidzijde van de Marktplatz staat de Wismarer Wasserkunst, een stukje Hollandse glorie. Met het groeien van de stad waren er steeds meer bronnen nodig om de inwoners van water te voorzien. De Nederlander Philip Brandin ontwerpt de Wasserkunst, een soort van fontein.

Het water werd vanuit bronnen naar het bouwwerk op de Marktplatz gepompt. Brandin heeft zelf nooit gezien dat zijn bouwwerk af kwam in 1602, na tientallen jaren van gesteggel. Hij overleed in 1594.

Raadhuis

Het raadhuis van Wismar is eigenlijk een dissonant aan de Marktplatz en je kunt er niet omheen. Het is geen middeleeuws bouwwerk, maar werd gebouwd tussen 1817 en 1819. Toch misstaat hij zeker niet. Het is gebouwd op de resten van het oude stadhuis uit de 14e eeuw.

Dit is nog terug te zien in de voormalige Ratsweinkeller. De gewelven daar dateren uit de 13e eeuw.

Het raadhuis op de Marktplatz (foto: Nigel Swales/Flickr)

Alter Schwede

Een van de opvallendste gebouwen aan de Marktplatz is de Alter Schwede. Het gebouw werd rond 1380 gebouwd van rode baksteen en heeft een indrukwekkende trapgevel. Het wordt wel het oudste herenhuis van Wismar genoemd.

De term Alter Schwede kreeg het pas in de 19e eeuw, als de stad onder Zweeds gezag valt en er een herberg wordt gevestigd. Tegenwoordig is het nog altijd een restaurant.

Alter Schwede Wismar
De bijzondere trapgevel van de Alter Schwede (foto: Gertjan van Noord/Flickr)

Sint-Nicolaas kerk

De imposante Sint-Nicolaas kerk werd tussen 1381 en 1487 gebouwd als kerk van de vissers en zeelieden. Tegenwoordig is hij 64 meter hoog, tot 1703 zelfs 120 meter hoog. Een storm zorgde er echter voor dat de toren instortte.

Desondanks wordt de Sint-Nicolaas kerk nog altijd gezien als hoogtepunt van de Noord-Europese baksteengotiek. Bij de bouw zouden 3 miljoen stenen zijn gebruikt.

Sint Nicolaaskerk Wismar
De indrukwekkende Sint-Nicolaaskerk

Stadspoort

Net buiten de oude haven staat een historische stadspoort opgetrokken uit (natuurlijk) rode baksteen. Een indrukwekkend gebouw dat is gebouwd in 1540. Ooit telde de stad 5 van zulke poorten.  Helaas, de andere poorten en de oude stadsmuur zijn in de loop van de jaren allemaal verdwenen.

Wismar stadspoort
De stadspoort is de enige die is overgebleven (foto: Günter Hentschel/Flickr)

Scheve huis

Vlakbij de haven staat nog een monument, das schiefes Haus. En scheef is hij! Onder het vakwerkhuis stroomt het riviertje de Runde Grube door de stad uit.

Het bouwwerk werd gebouwd in de 17e eeuw en is dus ruim 300 jaar oud. Hier werd in de 17e en 18e eeuw de kwaliteit van de wijn getest die via de haven binnenkwam, voordat het op het raadhuis terecht kwam. Later werd het een vis- en palingrokerij.

Scheve huis - Wismar
Het scheve huis vlakbij de haven

Museum Schabbell: Historie van Wismar

De rijke geschiedenis van Wismar is fascinerend. Een stad die in 40 jaar werd gebouwd en stadsrechten kreeg, daarna uitgroeide tot een van de belangrijkste havensteden ter wereld en uiteindelijk vrijwel instortte tijdens de DDR-tijd.

In het Museum Schabbell staat de geschiedenis en de cultuur van de stad centraal. Het museum is gevestigd in het huis van Heinrich Schabbell, die het liet bouwen door de Nederlander Philip Brandin. Het is een van de oudste renaissancegebouwen aan de Oostzeekust.

Wismar (Altstadt) - Schabbellhaus

Welt-Erbe-Haus Wismar

Nog een museum over de geschiedenis van de stad is het Welt-Erbe-Haus, in het Nederlands het Werelderfgoed museum. In verschillende ruimtes wordt stilgestaan bij de opkomst van Wismar als handelsstad. Er wordt stilgestaan bij de bouw van de stad, de huizen, de regels die er in de stad golden, de welvaart en de handelaaren die het hallenhuis uitvinden.

Uniek is de 64 vierkante meter behang op de bovenverdieping die het mythologische verhaal van Telemachus reis naar het eiland Calypso vertelt. Het panoramabehang van kunstenaar Xavier Mader komt uit 1823.

Phan Technikum Museum

Ben je met kinderen in Wismar? Bezoek dan eens het Phan Technikum. Onder het motto ‘Technology you can touch’ kom je daadwerkelijk in aanraking met techniek. Experimenteer en ontdek zelf de hoe de geschiedenis van de technologie eruit zag. Van vliegen tot vuur.

Dierentuin Wismar

Duitsland staat bekend om zijn betaalbare dierenparken. In het zuidwesten van de stad vind je het Tierpark Wismar. Verwacht geen olifanten of giraffes. Wat dan wel? Wisenten, moeflons, herten, alpaca’s, vossen, prairiehonden en cavia’s.

En wil jezelf even lekker uitrazen? Er zijn een grote speeltuin, trampolines, kabelbanen en een schans waar je met een bootje vanaf wordt gelanceerd. Gegarandeerd ga je hier met je kinderen plezier hebben. Een ticket voor een volwassene kost in het hoogseizoen 6 euro.

Luchs im Tierpark Wismar

Wat is er te doen in de omgeving van Wismar?

Heb je Wismar bekeken? In de omgeving is meer dan genoeg te beleven. Van mooie steden tot ongerepte natuur en het eiland Insel Poel.

Natuur in Mecklenburg-Vorpommern

De deelstaat Mecklenburg-Vorpommern staat bekend om zijn ruim 2.000 meren en riviertjes. Hier leven slechts 1,6 miljoen mensen en krijgt de natuur op veel plekken vrij baan. Een van de vele mooie plekken is de Schweriner See en de natuur er omheen.

Andere mooie plekken op relatief korte afstand van Wismar zijn de Mecklenburgische Schweiz und Kummerower See, de Nossentiner/Schwinzer Heide en het Unesco-Biosphärenreservat Schaalsee.

Nationaal Park Müritz - Mecklenburg-Vorpommern

Insel Poel

Na Rügen en Usedom is Insel Poel het derde grote eiland voor de kust van Mecklenburg-Vorpommern, iets ten noorden van Wismar. Ga hier een dagje fietsen of wandelen en ontdek de 15 idyllische dorpjes en de schitterende natuur.

Insel Poel is een eiland met een lang geel zandstrand, veel landbouw en rond de binnenmeren leven talloze vogels. Je kunt per boot naar het eiland toe, maar ook met de auto. Insel Poel is met een dam verbonden met het vasteland.

Insel Poel

Lübeck

Lübeck is de stad waar het hanzeverbond ontstond. Een stad met een enorme rijke geschiedenis, een stad die ooit grote delen van de Europese handel beheerste.

Tegenwoordig is Lübeck nog altijd een schitterende stad, waar je het de sfeer van de middeleeuwen kunt voelen. Het stadhuis en de Holstentor zijn enkele plekken die je absoluut moet hebben gezien.  De historische binnenstad wordt door water omringd en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Holstentor - Lubeck
De Holstentor in Lübeck

Schwerin

Schwerin is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De stad heeft een prachtige historische binnenstad, maar staat vooral bekend om het sprookjesachtige paleis van Schwerin en de schitterende kasteeltuinen. Deze liggen op een eiland in een meer bij de stad.

Het is een van de 7 meren rondom Schwerin. Watersportliefhebbers kunnen hier te kust en te keur. Varen, kanoën, suppen of vissen, het is allemaal mogelijk. Of kies voor een terrasje langs het water.

kasteel Schwerin - Mecklenburg-Vorpommern
Kasteel Schwerin

Rostock

Rostock is een andere voormalige Hanzestad, op zo’n 60 kilometer rijden van Wismar. Het was de grootste havenstad ten tijde van de DDR. Net als Wismar kende het een grote bloeitijd aan het eind van de middeleeuwen en dat zie je nog altijd terug.

Bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer de Neuer Markt, de Brunnen der Lebensfreude, de oude stadsmuur met zijn stadspoorten, het Rathaus, het Strandehaus en de universiteit van Rostock. Dit was een van de eerste universiteiten in Noord-Europa.

Rostock - Mecklenburg-Vorpommern
Rostock

Reizen naar Wismar

Wismar ligt op zo’n 600 kilometer van Utrecht, iets minder dan 6 uur reizen per auto over de uitstekende Duitse autobanen. Of kies voor ontspanning en ga met de trein. Vanuit Utrecht ben je zo’n 8 uur onderweg. Een ticket koop je voordelig op NS International.

Overnachten in Wismar

Van voordelige budgethotels tot leuke boetiekhotelletjes. Op booking.com vind je het uitgebreidste aantal hotels in Wismar. Een van de leukste hotels is het Stadthotel Stern, midden in de historische binnenstad.

Ga je meerdere dagen naar Wismar of met een grotere groep? In de stad en de directe omgeving biedt Belvilla tientallen vakantiehuizen aan.

Verblijf je liever op een modern vakantiepark? Een kilometer of 60 ten westen van de stad ligt het Landal vakantiepark Travemünde, een van de mooiste vakantieparken in Oost-Duitsland. Hier vind je heel veel mooie appartementen pal aan het water.

Booking.com