Stralsund, het klinkt Zweeds maar is hartstikke Duits. De Hanzestad aan de Oostzeekust is de poort naar het eiland Rügen. Maar het is doodzonde als je hier aan voorbij rijdt. De schitterende binnenstad staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wij zetten alle bezienswaardigheden op een rij.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om tijdens je vakantie op Rügen een dagje naar Stralsund te gaan. Gegarandeerd heb je een mooi uitstapje. De afstand tussen Binz of Sassnitz en Stralsund ligt rond de 50 kilometer. Je rijdt er binnen drie kwartier naartoe. Maar je kunt de stad ook als (goedkopere) uitvalsbasis gebruiken voor jouw vakantie.

Stralsund Altstadt
De historische Altstadt ligt op een eilandje (Foto:Stephanie Albert from Pixabay)

Tegenwoordig zijn er maar weinig mensen in Nederland en België die Stralsund echt kennen. Hoe anders is dat in de middeleeuwen. Al in 1234 krijgt de stad stadsrechten. Als havenstad sluit het zich aan bij de Hanze, een alliantie tussen ruim 200 steden in Noord-Duitsland, maar ook onder meer Denemarken, Zweden, Nederland en België. Ze steunen elkaar op economisch en defensief gebied. Een van die andere Hanzesteden is bijvoorbeeld Gdansk, in het noorden van Polen.

Je kan de Hanze een beetje vergelijken met de Europese Unie. Eeuwen geleden streefden deze steden er al naar om handelsbeperkingen voor de leden op te heffen. De deelnemende steden profiteerden enorm van de welvaart die het bracht.

Die rijkdom zie je nog altijd terugkomen in de architectuur van de oude Hanzesteden. Die staat bekend als de bakstenen gotische stijl. Mooie voorbeelden daarvan zijn het Alter Rathaus en de St. Nikolai kerk in de Stralsund. Daarover verderop meer.

Lees ook: Vakantie in Oost-Duitsland – Bezoek aan de oude DDR

Pakhuizen in Stralsund
Historische pakhuizen (foto: analogicus from Pixabay)

Bezienswaardigheden in Stralsund

Door de eeuwen is Stralsund natuurlijk gegroeid. Maar de oude kern van de stad straalt nog steeds glamour van de periode tussen de 15e en 18e eeuw uit. Het is er prachtig. Zo mooi dat de Unesco de complete binnenstad op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst.

Historische binnenstad

De historische binnenstad van Stralsund ligt min of meer op een eiland. Het is een verzameling van smalle straatjes, mooie pleinen, indrukwekkende kerken, historische pakhuizen en koopmanshuizen in baksteen gotische architectuur.

Ten tijde van het communisme is er natuurlijk weinig naar omgekeken, zoals ook het geval was bij de mooiste stad van Duitsland Görlitz. Maar na de val van de DDR is alles prachtig gerestaureerd. Ga rondwandelen en verwonder je over de rijkdom die het nog altijd uitstraalt.

Oude gevels in Stralsund
Het centrum van de stad staat vol met oude panden (fot: analogicus from Pixabay)

Alter Markt

Het toppunt van schoonheid is de Alter Markt, de Oude Markt, in het hart van de oude stad. Vanaf een van de verschillende terrasjes kijk je uit op de mooiste koopmanswoningen, de Nicolaikirche en het oude raadhuis. In het midden van het plein is een fontein, waar kinderen zich kunnen vermaken.

Voor zo’n prachtig plek is het opvallend hoe rustig het hier is, wat eigenlijk voor heel Stralsund geldt.

Alter Markt Stralsund
De Alter Markt (foto: Flickr/Pixelteufel)

Alter Rathaus

Aan de rand van de Alter Markt bevindt zich het Alter Rathaus. Het wordt gezien als een van de mooiste bouwwerken in de stijl van de Noord-Duitse baksteen gotiek. Voor het eerst wordt het op papier genoemd in het jaar 1271. Rond 1320 krijgt het de beroemde hallenportaal aan de Alter Markt, waar je tegenwoordig nog doorheen kunt wandelen. Het is een van de oudste gebouwen van de stad en zeker een van de opvallendste.

Boven de ramen staan de wapenschilden van de Hanzesteden Wismar, Lübeck, Hamburg, Greifswald, Stralsund en Rostock afgebeeld. Dit waren belangrijke partnersteden aan de kust waar veel mee werd samengewerkt.

Alter Rathaus - Mecklenburg-Vorpommern
De gevel van het oude raadhuis aan de Alter Markt (foto: Flickr/Pascal Poggi)

St. Nicolai kerk

Nog zo’n indrukwekkend gebouw aan de rand van de Oude Markt: de St. Nicolaikerk. En natuurlijk helemaal gebouwd van baksteen. De geschiedenis van de zogenoemde hallenkerk gaat terug naar het jaar 1234.

De kerk heeft twee aparte torens naast elkaar. Ooit zaten er houten torens op, die bij een rband zijn verwoest. Een toren kreeg daarop een spitse punt, de ander een vlakkere punt. Achter het hoogaltaar bevindt zich een monumentaal astronomisch uurwerk, dat al in 1394 werd gebouwd. Ga zeker eens in de kerk kijken, die ook is gebruikt voor raadszittingen en waar belangrijke gasten werden ontvangen.

St. Nicolai kerk
Links van het Alter Rathaus staat de imposante St. Nicolai kerk (foto: Flickr/Klaas Brumann)

Hoogste gebouw ter wereld: de Marienkerk

Je kunt het je nu moeilijk voorstellen, maar ooit was de Marienkerk in Stralsund het hoogste gebouw ter wereld. Aan het eind van de 13e eeuw wordt het gebouwd. En nadat de toren twee keer is ingestort, wordt in 1495 een nieuwe toren gebouwd: 151 meter hoog. Uniek in die tijd.

Tegenwoordig is de Marienkerk, gelegen aan de Neue Markt, de op een na grootste kerk gebouwd van bakstenen in het Hanze gebied. Binnenin bevindt zich onder meer het grafmonument van de Zweedse graaf Johan Lilljenstedt.

Marienkerk
De Marienkerk was ooit het hoogste gebouw ter wereld (foto: ivabalk from Pixabay)

Wulflamhaus

Nog zo’n stukje pure rijkdom aan de Alter Markt, het Wulflamhaus. Vergis je niet. Het mag er misschien uitzien als een kerkje, het is gewoon de woning van de voormalig burgemeester van Stralsund Bertram Wulflam. Hij laat het huis bouwen al voor het jaar 1358 bouwen, tegenover het Rathaus.

Natuurlijk is het een huis in gotische stijl, gebouwd van bakstenen. Dit monument is tegenwoordig een restaurant. In het huis zijn nog wandschilderingen te vinden uit de 15e eeuw.

Wulflamhaus
Het Wulflamhaus (derde van links) werd ooit gebouwd door de burgemeester (foto: Flickr/Mike Bonitz)

Kuetertor en Kniepertor

Een stadspoort, dat geeft een historische stad net dat beetje extra. In Stralsund vind je er twee: de Kuetertor en Kniepertor. Bovendien zijn er nog grote stukken van de stadsmuur intact.

Kniepertor
De Kniepertor (foto: Flickr/Pixelteufel)

Ozeaneum

Ben je op zoek naar een leuk uitje in Stralsund? Bezoek eens het Ozeaneum. In dit aquarium zijn vooral dieren te zien die leven in de Noordzee en Oostzee. Van beelden van zeehonden tot zeevogels en van de grootste walvissententoonstelling van Europa tot ruim 7.000 vissen in aquariums. In 2010 werd het museum uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.

Kwallen

Gorch Fock I

Nog zo’n leuk uitstapje, het Duitse marineschip Gorch Fock I. Een enorme driemaster waaraan je je vergaapt op evenementen als SAIL Amsterdam en Delfsail. Zo fotogeniek!

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de Gorch Fock I tot zinken gebracht bij Rügen. Later werd het door de Russen opgeknapt en als oorlogsbuit naar de Sovjet Unie versleept. Tegenwoordig ligt hij weer op de plek waar hij thuishoort, in de haven van Stralsund. Ook kun je het schip van binnen bekijken.

Gorch Fock I
Het imposante marineschip Gorch Fock I kun je bezoeken (foto: Pixaline from Pixabay)

Knieperteich

De Altstadt van Stralsund wordt omring door drie vijvers. De noordelijkste is de Knieperteich. Ooit zal dit onderdeel van de Oostzee zijn geweest. Het meertje heeft iets romantisch. Je kunt er leuk omheen wandelen, of ga eens met zijn tweeën waterfietsen.

Activiteiten

Heb je zin om iets actiefs te doen in Stralsund? Of wil je de geheimen van de stad leren kennen? Ga kajakken, maak een vaartocht door de haven, ontdek het eiland Rügen met een privegids of ga met een gids overdag of ’s nachts de stad in.

Overnachten in Stralsund

Hoewel Stralsund in Nederland misschien niet zo bekend is, is deze stad dit wel onder de Duitsers. Je vindt daarom ook vele hotels in en om het centrum van de stad. Bovendien ligt het naast Rügen, dat vol staat met huurhuizen.

Hotels in Stralsund

Het hotel met de beste kwaliteit-prijsverhouding is het hotel Baltic Stralsund. Het ligt slechts op een paar honderd meter van de oude binnenstad en telt vier sterren. In het restaurant staan veel plaatselijke gerechten op de kaart.

Een van de goedkoopste hotels in de stad is het Younior Hotel. Maar vergis je niet, de kwaliteit is hier Duits. Dat betekent schone kamers en een prima ontbijt. Een aanrader.

Booking.com

Vakantiewoning bij Stralsund

Een paar minuten rijden bij Stralsund vandaan, aan de rand van het eiland Rügen, ligt het vakantiepark Altefähr. Hier vind je tal van mooie vakantievilla’s, op slechts enkele honderden meters van de zee. Vanaf 350 euro kun je hier al een vakantiewoning voor een week huren.

Daarnaast biedt Belvilla enkele honderden vakantiewoningen in de omgeving.

Zoek je een vakantiewoning ver van de massa, midden in de natuur? Een plek waar je helemaal kunt ontspannen? Wij hebben de 6 leukste natuurhuisjes op Rügen voor jou uitgezocht.

KAde in Stralsund
Drukte op de terrasjes op de kade (foto: ivabalk from Pixabay)

Op vakantie in Oost-Duitsland

Een vakantie in Stralsund, of op het eiland Rügen, zal niet voelen als een vakantie in Oost-Duitsland. Van die oude DDR-sfeer is niets terug te vinden. En toch ben je in het voormalige Oost-Duitsland.

Rij je naar Stralsund toe, dan kan ik je adviseren om onderweg te stoppen bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, de voormalige grensovergang met de DDR. Hier kun je tegenwoordig rustig rondkijken en in de gebouwtjes krijg je een beeld van hoe het er tot 1990 hier aan toe ging bij grenscontroles. Die waren zeer streng!

Maar het voormalige Oost-Duitsland heeft meer te bieden. Denk aan steden als Leipzig, Chemnitz, Dresden en natuurlijk Berlijn.

Maar ook op gebied van natuur is er veel te zien. De Harz, Saksisch Zwitserland en het Ertsgebergte mogen hier dan niet zo bekend zijn, het is er prachtig.