Prachtige natuur, schitterende stadjes en goudgele stranden. Het eiland Rügen aan de noordzijde van Duitsland heeft veel te bieden. Rij het eiland over in je auto, pak de fiets, ga lekker wandelen of neem de stoomtrein. Het kan allemaal op dit paradijsachtige stukje land in de Oostzee.

Hoge witte krijtrotsen in Nationaal Park Jasmund, prachtige stranden met de typische strandkorven bij Sellin of ontspannen door het landschap toeren met de Rasender Roland. Rügen kun je niet vergelijken met onze Nederlandse eilanden. Tegelijkertijd lijkt het ook niet op de Duitse Waddeneilanden. Nee, dit eiland aan de noordzijde van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern heeft helemaal zijn eigen cultuur.

Rügen in Duitsland - krijtsteenrotsen
De kust bestaat deels uit witte krijtsteenrotsen

Bij een eiland denk je direct aan zee en de kust. En daarin zul je op Rügen niet teleurgesteld worden. Maar wat is er allemaal te doen? Wij zetten de bezienswaardigheden op een rij.

Sellin
Aan de Wilhelmstrasse in Sellin staan alleen maar prachtige witte panden

Spa architectuur in Sellin

Het is in onze ogen het mooiste plaatsje van Rügen: Sellin. En dat heeft alles te maken met de Spa architectuur, zoals de Duitsers het noemen. De Wilhelmstraße, de boulevard door het stadje heen, kun je haast een openluchtmuseum noemen. Aan beide kanten van de straat staan schitterende witte paleisjes met veranda’s, torentjes en erkertjes. Ruim een eeuw geleden gebouwd door vermogende Duitsers, zijn het tegenwoordig vrijwel allemaal hotels of vakantieappartementen.

Gelukkig hebben deze prachtige pandjes de DDR-tijd overleefd. En na de hereniging in 1990 zijn ze bovendien allemaal schitterend gerestaureerd. Loop de straat helemaal en beklim de klif op het einde. Hier wordt je getrakteerd op een blik op de Seebrücke Sellin.

Zee en strand op Rügen

Een eiland, dat betekent zee en strand. Daarmee tref je het enorm op dit Duitse eiland. Je vindt hier prachtige zandstranden.

Seebrücke Sellin
De prachtige Seebrücke Sellin

Seebrücke Sellin

Vind je de pier bij Scheveningen mooi? Laat je dan betoveren door de Seebrücke Sellin. Via een lange houten trap loop je de duinen af en voor je steekt uit het zeewater een strandhuis op, die zo uit een sprookje kan zijn weggelopen. Helaas, het is niet het origineel dat hier werd gebouwd in 1906. Storm en ijs waren het bouwwerk te machtig.

Is dat erg? Nee, helemaal niet. In 1998 is de pier weer opgebouwd zoals in 1927. Het bouwwerk straalt een en al grandeur uit. Voel de wind die vanaf de Baltische Zee blaast, luister naar de zeemeeuwen en voel de zon op je huid. Ga lekker wandelen over het strand of neem met mooi weer een duik in het zeewater.

Seebad Binz - Rügen
Het schilderachtige Seebad Binz

Seebad Binz

Hou je van het zwemmen in zee? De beste plek op het eiland Rügen is het Seebad Binz bij het plaatsje Binz. Zeker als je kinderen hebt, is deze plek ideaal. De bodem van de zee loopt maar langzaam af, waardoor je tientallen meters ver de zee in kan lopen zonder kopje onder te gaan.

Daarnaast is er van alles te beleven op dit populaire strand, zoals zeilen, surfles, waterskiën, kanoën of varen op een banaan. En voor de liefhebbers van ijs: regelmatig komt er kar voorbij gereden. Bovendien zijn er verschillende eettentjes, dus je komt niets tekort.

Rügen in Duitsland - strandkorven
Op de stranden van het eiland tref je nog de ouderwetse strandkorven

Strandkorven

Bij ons zijn relikwieën uit het verleden, maar op elk Duits strand kom je ze nog altijd tegen: strandkorven. Van die rieten stoelen met een dakje. En eigenlijk ziet het er gewoon heel erg tof uit. ’s Zomers kun je hierin een beetje schaduw vinden, in koudere perioden kun je er juist lekker uit de wind in gaan zitten. Helemaal zo gek nog niet!

Natuur op Rügen

Wandelaars, fietsers en vogelaars hebben een geweldige tijd op Rügen. Je vindt hier onder meer Nationaal Park Jasmund.

Rügen in Duitsland: Nationaal Park Jasmun
Nationaal Park Jasmund staat bekend om zijn krijtsteenrotsen en beukenbossen

Nationaal Park Jasmund

Het is met ruim 30 vierkante kilometer het kleinste nationale park van Duitsland, maar de natuur is er prachtig. In Nationaal Park Jasmund vind je hoge witte krijtsteenrotsen waar het water van de Oostzee op stuk slaat. Bovenop de rotsen en erachter ligt een oud beukenbos, dat is ontstaan in de 13e eeuw. Bekijk de rotsen vanaf het water of ga hier lekker wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes in de omgeving waarbij je over de kliffen loopt.

Rügen in Duitsland - Königstuhl
De Königstuhl is de hoogste klif van het eiland

Königstuhl

Het bekendste onderdeel van Nationaal Park Jasmund is de Königstuhl. Dit is de hoogste krijtrots die je in het gebied en in heel Duitsland kunt vinden. Een indrukwekkend gevaarte! Deze klif is 118 meter hoog. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Baltische Zee. Je kunt de Königstuhl wandelend op twee manieren bereiken. Of je neemt de 11 kilometer lange route van Sassnitz naar Lohme, of je wandelt vanaf de grote parkeerplaats in Hagen. Deze route is zo’n 3 kilometer lang.

Vogels spotten op Rügen
In de Bodden op Rügen zijn veel bijzondere vogels te spotten

Bodden

Rügen heeft een nogal grillige kustlijn. Al die bochten worden Bodden genoemd. In dit gebied zijn vele vogels te spotten. Bij de echte vogelaar is het eiland bekend om de kraanvogel, die hier elk najaar met duizenden tegelijk tijdelijk hun plek vinden. Ze verzamelen zich hier vanuit Scandinavië en Rusland en na enkele weken vervolgen zij hun doortocht richting Frankrijk en Spanje. Naast de kraanvogels kun je op het eiland onder meer ook zeearenden, Grauwe Gorzen, Baardmannetjes en de Taigaboomkruiper zien.

Nazi-vakantieparadijs

In de jaren dertig laten de nazis hun oog vallen op Rügen. Er moet een groot vakantieparadijs komen voor arbeiders en soldaten. De Kolos van Prora.

Prora
Jarenlang werd er niet omgekeken naar de kolos van Prora (foto: Wikimedia/Dietmar Rabich)

Kolos van Prora

4,5 kilometer lang is de Kolos van Prora, gelegen naast het plaatsje Binz. Een grote aaneenschakeling van enkele grote hotelgebouwen. Hitler en zijn trawanten wilden er 10.000 hotelkamers in bouwen, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten.

Eigenlijk is het nooit afgebouwd. Jarenlang stonden de herinneringen daar maar. Een jeugdherberg en een discotheek, die vonden er onderdak. Meer niet. Voor toeristen was het een uitje. Maar sinds enkele jaren zijn er nieuwe plannen en wordt Prora alsnog omgebouwd tot een modern vakantieparadijs. Er is veel ten goede veranderd. Maar het uiterlijk blijft bijzonder.

Erlebniswelt Rugart
In Erlebniswelt Rugart kun je onder meer karten

Wat is er nog meer te doen op Rügen?

Heb je genoten van het strand en de natuur? Er is nog veel meer te doen op Rügen. Neem bijvoorbeeld de Rasender Roland, een prachtige stoomlocomotief die rijdt van Lauterbach Mole naar Göhren. Onderweg stopt hij in Putbus, Binz, Sellin en Baabe. Een leuk uitje. Ook leuk om te bezoeken is het boomkroonpad dat achter de Kolos van Prora ligt. Of bezoek het Haus Kopf über tussen Putbus en Lauterbach. Ontdek hier hoe het is om op de kop te leven.

Ben je op stap met kinderen en houden jullie van snelheid en avontuur? Dan moet je naar Erlebniswelt Rugard. Hier kun je rutschen van een rodelbaan, de snelste rondetijden klokken in een kart, glijden van megaglijbanen, klimmen in het klimbos en ouderwets gezellig midgetgolfen. Houden je kids van dino’s? Dinosaur Land Rügen it is in Glowe!

Razender Roland
Stoomtrein der Razender Roland

Bezoek Stralsund

Het is even valsspelen, want Stralsund is de plek waar je de brug naar Rügen oprijdt. Het ligt nog net op het Duitse vasteland. Maar deze Hanzestad heeft een schitterende historische Altstadt, die op de Unesco Werelderfgoedlijst is geplaatst.

In het centrum staan vele bouwwerken uit de 14e tot en met 18e eeuw. Dit was een gouden tijd voor alle Hanzesteden en die rijkdom spat nog altijd van de gebouwen af. Eerder schreef ik daar deze blog over: Stralsund heeft nog altijd de grandeur van een Hanzestad.

Stralsund
De Alter Markt in Stralsund

Slechts 700 kilometer van huis

Het eiland Rügen in Duitsland ligt op ruim 700 kilometer van Utrecht. Je rijdt er via Bremen, Hamburg en Rostock in iets meer dan 7 uur naartoe.

Overnachten op Rügen

Rügen is helemaal ingericht op vakantiegangers. Trivago heeft de beste aanbiedingen voor de hotels en appartement op dit eiland voor jou op een rij gezet.

Maar het eiland staat ook bekend om de vele luxe vakantiewoningen en villa’s. Belvilla biedt ruim 70 vakantiewoningen aan op het eiland.

Zoek je liever een vakantiewoning midden in de natuur, waar je ongestoord van je vakantie kunt genieten? Dit zijn de 6 leukste natuurhuisjes op Rügen.

Ook zijn er op het eiland verschillende campings te vinden.