Hoge witte krijgtrotsen langs de kust, die verwacht je in Normandië. Maar Nationaal Park Jasmund op het Duitse eiland Rügen heeft ze ook. Bovendien zijn ze er in het kleinste nationale park van Duitsland minstens net zo mooi. Dat komt mede door de unieke oer-beukenbossen die er bovenop groeien.

Want naast krijtrotsen staat Nationaal Park Jasmund bekend vanwege zijn unieke beukenbossen. Een stukje oerbos, duizenden jaren oud. Elk jaargetijde heeft daardoor zijn eigen bijzondere kleuren.

Beukenbos Nationaal Park Jasmund
Het beukenbos in het nationaal park is meer dan 700 jaar oud (foto: FelixMittermeier via Pixabay

Met het einde van de DDR in zicht, komt er meer aandacht voor natuur in het oosten van Duitsland. Zo wordt in 1990 Saksisch Zwitserland achter Dresden een nationaal park en krijgt ook Jasmund de titel nationaal park.

Het nieuwe nationale park op het eiland Rügen, onderdeel van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, heeft een bijzondere natuur. Naast de krijtrotsen heeft het een eeuwenoud beukenbos, de Alte Darß. Door het de titel nationaal park te geven, is deze unieke natuur beschermd. De natuur mag de natuur zijn.

Nationaal Park Jasmund bos
De natuur kan zijn gang gaan in Nationaal Park Jasmund (foto: NZK-Lehmann)

Laatste stukje oerbos

Ooit bestond een groot deel van de Oostzeekust en het achterland uit beukenbossen. Maar de mens heeft door de eeuwen heen vrijwel alle bomen gekapt. Slechts 0,02 procent van het oude woud bestaat nog. Alleen op Rügen en nog enkele kleine plekken bleef een stuk oerbos over, niet interessant genoeg om te gebruiken.

De 2100 hectare aan beukenbos op het eiland is een Westerse vorm van de jungle. Het wordt doorkruist door beekjes en er liggen verschillende moerassen. In combinatie met de unieke krijtrotsen is dit een plek waar planten en dieren zich thuis voelen. Onder de beukenbomen liggen vooral dorre bladeren, maar kijk je iets beter dan vind je er verschillende soorten orchideeën, waaronder enkele zeer zeldzame. Slechtvalken en zeearenden mogen graag broeden op de rotsen, net als de huiszwaluw en de gierzwaluw.

Nationaal Park Jasmund Anemonen

Königsstuhl en andere krijtrotsen

Over een afstand van zo’n 15 kilometer strekken de krijtrotsen zich uit langs de Oostzeekust. Op sommige plekken zijn ze een meter of 25 hoog, op andere plekken ruim 100 meter. De hoogste en indrukwekkendste krijtrots is de beroemde 118  meter hoge Königsstuhl.

Deze rots kun je bekijken en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de zee en de omgeving. Maar de Königsstuhl zie je zelf nauwelijks. Die kun je het beste vanaf zee bekijken.

Königsstuhl
Het beroemde uitkijkpunt de Königsstuhl met daarachter het bezoekerscentrum (foto: DOMUSimages-Alexander Rudolph)

Met de boot naar Nationaal Park Jasmund

De beste manier om kennis te maken met Nationaal Park Jasmund is door met de boot ernaar toe te gaan. Het liefst in de ochtend, want ’s middags is de zon gedraaid en liggen de witte krijtrotsen in de schaduw. Dagelijks gaan er boottochten vanuit de haven van Sassnitz, dat tegen het nationaal park aanligt. Van hieruit is het een kleine anderhalf uur varen.

Ben je een liefhebber van varen, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Binz of Sellin de boot te nemen. Vanaf het water wordt je in ieder geval getrakteerd op een fenomenaal uitzicht op de krijtrotsen.

Kalksteenrotsen

Bezoek Nationaal Park Jasmund

Een groot deel van het Nationaal Park Jasmund kun je zo maar bekijken. Dit kan vanuit Sassnitz, maar beter nog vanuit Hagen. Maar voor het mooiste gedeelte langs de kust, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, moet je een ticket kopen in het bezoekerscentrum Königsstuhl.

Vanaf de parkeerplaats in Hagen is dit zo’n 3 kilometer lopen, vanuit Sassnitz een kilometer of 8. Maar vanuit beide plaatsen gaat er ook een shuttlebus rechtstreeks naar het bezoekerscentrum toe.

Nationaal Park Jasmund UNESCO
Nationaal Park Jasmund staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst (foto: NZK-Lehmann)

Bezoekerscentrum Königsstuhl

In Bezoekerscentrum Königsstuhl is onder meer een tentoonstelling over het gebied te zien. Daarnaast is er een multivision bioscoop en worden er vanuit het centrum rondleidingen door het nationaal park met een gids aangeboden. Buiten is een klimbos voor de kinderen.

Maar je kunt ook zelf op pad vanuit het bezoekerscentrum. Op slechts enkele honderden meters afstand ligt de Königsstuhl, het hoogste uitzichtpunt. Via wandelroutes kun je ook wandelen naar de Victoria Sicht en bijvoorbeeld de Ernst-Mortis-Arndt-Sicht, twee andere mooie uitzichtpunten. Ook is het mogelijk op enkele punten af te dalen naar het strand.

Openingstijden en entree Nationaal Park Jasmund

November t/m maart – 10.00 tot 17.00 uur

April t/m mei – 09.00 tot 18.00 uur

Juni t/m augustus – 09.00 tot 19.00 uur

September t/m oktober – 09.00 tot 18.00 uur

Een ticket voor het bezoek aan het Nationaal Park inclusief bezoek aan het bezoekerscentrum, kost 10 euro voor volwassenen. Kinderen tussen de 6 en 14 jaar betalen 4,50 euro. Daarnaast zijn er diverse aanbiedingen in combinatie met de shuttlebus en parkeren. Kijk voor de actuele prijzen op de website van Nationaal Park Jasmund.

Bezoekerscentrum Nationaal Park Jasmund
Het bezoekerscentrum Königsstuhl (foto: Peter Lehmann)

Mooiste wandeling: Hochufferweg

Hou je van wandelen? Dan moet je eigenlijk de Hochufferweg gaan lopen. Dit is een 12 kilometer lange wandeling van Sassnitz naar Lohme, aan de andere kant van het nationaal park. Een pad leidt je over de krijtrotsen en door het beukenbos langs het de Oostzee. Het is uitgeroepen tot een van de tien mooiste wandelroutes van Duitsland.

Onderweg kom je langs de Piratenschlucht, waar volgens legendes nog een schat moet liggen begraven. Daarnaast passeer je de uitzichtpunten Wissauer Klinken, Ernst-Moritz-Arndt-Sicht, Victoria-Sicht en de Königsstuhl.

Witte kliffen
TIjdens de wandeling kom je langs verschillende mooie uitzichtpunten (foto: FelixMittermeier via Pixabay

Andere activiteiten op Rügen

Rügen is een schitterend eiland in de Oostzee. Het heeft die typische Duitse architectuur, die je onder meer terugvindt in Seebad Binz en Sellin. Dit zijn stadjes met prachtige stranden. Een heel andere architectuur vind je in Stralsund, een oude Duitse Hansestad.

Opmerkelijk is ook de architectuur van Prora. Dit is ooit door de nazi’s gebouwd als het grootste hotel ter wererld, maar eigenlijk is het nooit echt gebruikt. Sinds enkele jaren bevinden zicht hier de mooiste appartementen van het eiland.

Verder is Rügen een echt natuureiland. Naast Nationaal Park Jasmund zijn er op het eiland vele bodden te vinden. Dit zijn inhammen waar de zee in stroomt. Talloze watervogels verblijven hier graag.

Wij hebben een overzicht gemaakt met alle activiteiten en bezienswaardigheden op Rügen.

Kurhaus bij Binz
Het schitterende Kürhaus bij Binz (foto: neufal54 from Pixabay)

Overnachten op Rügen

Rügen is een vakantie-eiland bij uitstek. In al die mooie plaatsjes vind je daarom ook talloze hotels. De beste aanbiedingen staan op Trivago.

Daarnaast zijn er verschillende campings op het eiland worden er vele vakantiehuizen verhuurd. Zoek je een plekje waar je van de rust kunt genieten? Dit zijn de 6 leukste natuurhuisjes op Rügen.