Zeg je Zvolen, dan zeg je het kasteel van Zvolen. Aan de rand van de stad kijkt het vanaf een heuvel tevreden naar beneden. Wanneer je het middeleeuwse bouwwerk, met daarin een onderdeel van de Slowaakse Nationale Galerie hebt bezocht, dan is er in de stad en omgeving nog veel meer te doen.

In het hart van Slowakije, waar de rivieren Slatina en Hron samenkomen en niet ver van Banská Bystrica vandaan, ligt Zvolen. Vanwege de strategische ligging wordt hier in de 12e eeuw een eerste kasteel gebouwd. Tegenwoordig is het een ruïne en wordt het het verlaten kasteel genoemd. Maar even verderop, aan wat nu de rand van het centrum van de stad is, laat Lodewijk de Grote een jachtverblijf aanleggen. Dat kasteel is nog helemaal intact.

Even kun je je hier wanen in Italië. Koning Lodewijk liet zich inspireren door Italiaanse kastelen. Het kasteel van Zvolen wordt daarom tussen 1360 en 1382 opgetrokken in gotische architectuur. Bijna 200 jaar later, als het kasteel wordt gerenoveerd en er een nieuwe verdieping bovenop komt, geven Italiaanse bouwvakkers het zijn huidige renaissance uiterlijk.

Door de eeuwen heen is het uitgebreid met verschillende bastions. Daarmee werd het een belangrijke verdedigingspost die de Turken buiten de deur moest houden.

_MG_1498_499_500

Europese meesters en kasteelspelen

Tegenwoordig is het kasteel Zvolen een nationaal monument en biedt het onderdak aan een onderdeel van de Slowaakse Nationale Galerij. Hier vind je de uitgebreidste kunstgalerij van het Slowakije.

Er zijn interessante exposities met onder meer werken van Hollandse, Vlaamse en Italiaanse meesters, zoals Rubens, Bruegel sr. en Veronese. Daarnaast is er permanente tentoonstelling met een grote collectie iconen en Gothische kunst.

Iedere zomer vinden op de binnenplaats van het kasteel de Zvolenské zámocké hry plaats, de burchtspelen van Zvolen. Dit is een populair openluchttheaterspektakel.

DP1491

Zwerven door Zvolen

Zvolen is een typische Oost-Europese stad. Veel historie is verdwenen en heeft in de communistische tijd plaatsgemaakt voor fantasieloze blokkendozen. Toch zijn er in de stad nog zeker enkele pareltjes te vinden.

Vanuit het kasteel van Zvolen sta je zo in de binnenstad, aan de rand van het SNP plein. Dit is een van de grootste pleinen van Slowakije. Hier vind je de 14e-eeuwse Rooms-Katholieke Sint-Elizabeth kerk en de mooie Lutherse Kerk van de Heilige Drie-eenheid.

Even verderop aan het plein staat ook een oud herenhuis in barok stijl, waar tegenwoordig het Museum voor Bos- en Houtwetenschappen en Technologie is gevestigd. Hier worden historische meubels, horloges en klokken, glas, porselein en klederdracht geëxposeerd.

Zvolen

Gepantserde trein van Zvolen

Opvallend is de gepantserde trein in het Višnovský park, vlakbij het treinstation. Deze trein is een herinnering aan de Slowaakse Nationale Opstand. In die opstand namen delen van het Slowaakse leger het in 1944 op tegen de Nazi’s.

Daarbij werden drie gepantserde treinen ingezet, die bijna volledig zijn verwoest. De gepantserde trein in Zvolen is een replica, gemaakt voor een film over de opstand in 1974.

Zvolen 14

Wandel naar het verlaten kasteel

Op zo’n 3 kilometer wandelen van het station ligt het Pustý kasteel, het verlaten kasteel. Of eigenlijk zijn het twee verlaten kastelen. Vanuit de ruïnes heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Via een blauwe wandelroute loop je er naartoe.

Ooit was het verlaten kasteel het eerste kasteel dat hier werd gebouwd. Dat gebeurde tussen de 12e en de 14e eeuw. De restanten van het bovenste en onderste kasteel zijn via een 400 meter lange stenen wal met elkaar verbonden.

Lopen naar de Turovský waterval

Ten westen van Zvolen ligt het plaatsje Turova. En daar in de bossen ligt de Turovský waterval. Vanuit het dorp is het slechts 500 meter wandelen. Het water klettert hier over de rotsen 15 meter naar beneden.

Houten kerk van Hronsek

Vergeet de stenen kathedralen eventjes en ga kijken bij de houten kerk van Hronsek. Deze kerk is gebouwd in 1726. Opmerkelijk, zelfs de spijkers van dit bouwwerk zijn van hout. Van de buitenkant lijkt de kerk niet erg groot, maar binnen is plaats voor 1.100 bezoekers.

Naast de houten kerk vind je net buiten het plaatsje Hronsek ook een schitterende waterburcht.

Hronsek

Overnachten in Zvolen

Wil je op vakantie in het hart van Slowakije? In en om Zvolen staan vele hotels en appartementen. Op Trivago vind je de voordeligste aanbiedingen.

Iets verder naar het zuiden, bij het plaatsje Modrý Kameň, ligt vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije. De Nederlandse eigenaren Sabine en Yvon hebben hier twee prachtige vakantiehuisjes en een tiny house gecreëerd. Daarnaast kun je er ook overnachten in een volledig ingerichte tent.