Het is een juweel in de Baltische Staten, vol rijke geschiedenis, cultuur, modernisme en prachtige architectuur. Kaunas, in het hart van Litouwen, wordt gezien als een van de mooiste steden van het land. Een stad die bruist, die erom vraagt ontdekt te worden.

Denk je aan een vakantie naar Litouwen, dan denk je al snel aan de hippe hoofdstad Vilnius met zijn historische centrum. Onbekender is Kaunas, een stad die volgens de Litouwers zelf misschien nog wel mooier is! Een plek waar je Litouwen beleeft. Bovendien ligt het op zo’n 100 kilometer afstand, dus is een vakantie of stedentrip heel goed te combineren.

De afgelopen eeuwen waren roerig in Kaunas. Verschillende heersers veroverden en bezetten de stad. Maar sinds 1990 heeft Litouwen zich ontdaan van de laatste heerser, de Sovjet Unie. Het land heeft zich ontwikkeld tot een jonge natie die bruist. En Kaunas is een van de parels. De bekroning kwam in 2022, toen de stad Culturele Hoofdstad van Europa werd. En dat is niet voor niets!

Gezellige straatjes in Kaunas
Knusse straatjes in de historische binnenstad

Van fort tot bloeiende (hoofd)stad

Met zo’n 290.000 inwoners is Kaunas tegenwoordig de tweede stad van Litouwen. Maar het ontstaat  als een fort in de 13e eeuw. Rondom het fort ontstaat een stadje dat in 1408 stadsrechten krijgt. Als het zich in 1141 bij de Hanze aansluit, breekt er een gouden tijd aan. Enkele eeuwen is het een belangrijk centrum van handel en commercie.

Maar het zijn ook de eeuwen van strijd. Tussen de 15e tot het einde van de 19e eeuw worden in Kaunas vele veldslagen geleverd en zelfs Napoleon komt er langs op weg naar Moskou. Daarna, eind 19e en begin 20e eeuw, maakt de stad een snelle groei en modernisering door. In 1918 verklaart Litouwen zich onafhankelijk, en kent het land opnieuw een economische opleving. Omdat Vilnius wordt geannexeerd door Polen, is Kaunas na 1920 zelfs enkele jaren de hoofdstad van Litouwen.

Deze groei duurt echter niet lang, want er volgden twee wereldoorlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Litouwen eerst bezet door de Sovjet Unie en later door de nazi’s. Uiteindelijk wordt het land opnieuw ingelijfd door de Sovjet Unie.

In 1990 ontdoet Litouwen zich opnieuw van de Sovjet Unie en verdwijnt het communisme. Net als buurlanden Estland en Letland beleeft het land een enorme economische en culturele groei. Dit gaat ook niet aan Kaunas voorbij, dat nu een bloeiende moderne Europese stad met een rijk cultureel erfgoed is.

Stadsplein Kaunas met kerk en het oude stadhuis
Het historische stadsplein met het oude stadhuis

10 x doen tijdens een stedentrip in Kaunas

Er zijn in de stad veel interessante plaatsen die wachten om ontdekt te worden! Wij zetten de 10 mooiste en interessantste bezienswaardigheden op een rij:

Wandel over de oevers van de Nemunas rivier

In Kaunas merk je al snel dat de stad veel met natuur te maken heeft. Groene ruimten zijn overal en de legendarische Nemunas rivier is het paradepaardje voor natuurliefhebbers. De Nemunas strekt zich uit over 900 kilometer en stroomt dwars door de stad. De rivier is van grote culturele en historische betekenis.

De rivieroever is omzoomd met parken en groene ruimtes, waardoor een vredige en schilderachtige sfeer ontstaat waar je heerlijk kunt onthaasten! Als je van natuur houdt, ga dan naar het Santaka Park, waar de twee beroemdste rivieren samenkomen , de Nemunas en Neris.

Of huur een fiets en ontdek de goed aangelegde fietspaden langs de Nemunas rivier. Stop onderweg zeker in het Panemunes Silas, een prachtig bospark met stranden aan de Nemunas. Daarnaast zijn er ook boottochten over de Nemunas rivier. Of ga eens kajakken op deze rivier. Een aanrader!

Bezoek Kasteel Kaunas en het Santaka Park

Het kasteel van Kaunas, gelegen op de plek waar de rivieren Nemunas en Neris samenkomen, wordt al in 1361 schriftelijk vermeld en werd in de 14e eeuw gebouwd ter verdediging tegen aanvallen van kruisvaarders. Het is niet alleen het oudste bakstenen kasteel van Litouwen, maar ook het enige met twee rijen verdedigingsmuren.

Tegenwoordig is een afdeling van het Kaunas Stadsmuseum in het kasteel actief. Daarnaast vinden hier het hele jaar door vele culturele evenementen plaats. In 2018 wordt het beeld van Vytis – “Krijger van de Vrijheid” – onthuld naast het kasteel.

Het kasteel van Kaunas grenst aan het Santaka Park, een geliefde plek voor de inwoners om te ontspannen. Het park heeft verschillende attracties, waaronder een altaar voor heidense riten, de Pausheuvel, waar paus Johannes Paulus II in 1993 een mis opdroeg, de Sint-Joriskerk en het Bernardijnenklooster.

Kasteel van Kaunas
In de stad vind je het oudste bakstenen kasteel van Litouwen

Duik in de trieste geschiedenis van het 9e fort van de vesting Kaunas

Het 9e Fort van de Vesting Kaunas is een historische plaats die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een plaats van tragedie en verschrikking verandert. In 1941 bezetten de nazi’s Litouwen. Het fort bij de stad gebruiken zij als concentratiekamp voor Joden uit Litouwen en andere delen van Europa.

Na de oorlog wordt het fort gebruikt door het Rode Leger totdat Litouwen zijn onafhankelijkheid herwint in 1990. Tegenwoordig is het een gedenkteken voor de slachtoffers van de nazi-bezetting en een herinnering aan de wreedheden die tijdens de oorlog zijn begaan.

Bij een bezoek aan het 9e Fort kun je meer te weten komen over de geschiedenis ervan door middel van tentoonstellingen, displays en rondleidingen. Het bouwwerk is een herinnering aan de tragische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dient tegelijkertijd als een bewijs van veerkracht en kracht van het Joodse volk.

Gevangeniscel in het 9e fort van de Vesting Kaunas
Een gevangeniscel in het fort, waar vele Joden tijdens de Tweede Werekdoorlog verbleven (Foto: CC BY 3.0, Link)

Winkelen, eten en drinken op Laisvės Alėja

Laisvės Alėja is de grote autovrije winkelstraat in het hart van Kaunas. Langs beide zijden van de straat vind je talloze winkels, cafés, bars en restaurants, waardoor het er altijd bruist! Begin bij de adembenemende St. Michael de Aartsengel Kerk en ontdek de beste plekjes:

Winkelen

Genoeg winkels hier, van grote internationale merken tot kleinere onafhankelijke boetiekjes. Ga naar Zara, H&M of Stradivarius als je op zoek bent naar hippe kleding. Wil je souvenirs of cadeautjes scoren, maak dan een snelle omweg naar Akropolis of zoek een plaatselijke souvenirwinkel.

Eten

Voor de traditionele Litouwse keuken, probeer de restaurants Lokys, Sturmu Svyturys of de legendarische Spurgine. Liever iets uit een internationale keuken? Italiaanse restaurant Trattoria Da Antonio of sushibar Sushi Express staan voor je klaar.

Drinken

Aan de Laisvės alėja vind je ook tal van bars en pubs, variërend van gezellige cocktailbars tot levendige sportcafés. Voor een ontspannen drankje bezoek je Baras Jorka en rePUBlic no.1, of ga naar een van de vele biertuinen in de straat. Zoek je een bar met iets meer stijl? Dan voel je je ongetwijfeld helemaal thuis in de JazzBar!

Cultuur

De Laisvės alėja draait niet alleen om winkelen, eten en drinken. Er zijn ook verschillende culturele activiteiten, zoals het M. K. Čiurlionis National Museum of Art of het Kaunas State Drama Theatre. Dit valt natuurlijk heel goed te combineren met een hapje en/of een drankje.

Laisves aleja

Leer Kaunas kennen in het Stadsmuseum in het Oude Stadhuis

Het Stadsmuseum van Kaunas is het oudste en meest prominente museum van de stad. De tentoongestelde stukken geven een uitgebreid beeld van de rijke geschiedenis van de stad, bestrijken het politieke en culturele leven en bieden de bezoekers fascinerende inzichten in de belangrijkste en meest intrigerende feiten.

Het museum bestaat uit vijf afdelingen verspreid over de stad. Je vindt ze in kasteel van Kaunas, het M. en K. Petrauskai Lithuanian Music History Museum, het Juozas Gruodis Memorial Museum en het Lithuanian Folk Music History Museum.

De belangrijkste espositie is de permanente tentoonstelling De stad Kaunas: Van de Middeleeuwen tot heden. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid beeld van de geschiedenis van de stad, met aandacht voor het politieke, economische en culturele leven.

Oude stadhuis in Kaunas
In het oude stadhuis is een van de afdelingen van het Stadsmuseum gevestigd

Ontdek de geschiedenis tussen de twee wereldoorlogen in het Interbellum Museum

Teleporteer jezelf naar een fascinerende periode in de Litouwse geschiedenis die bekend staat als het interbellum. Het Interbellum museum richt zich op de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, een tijd dat Litouwen enkele tientallen jaren een vrij land was.

De exposities in het museum zijn gewijd aan verschillende aspecten van het leven tijdens het interbellum, waaronder politiek, economie, cultuur en het sociale leven. De exposities bevatten een reeks voorwerpen, foto’s, documenten en multimediadisplays, die een uitgebreide blik bieden op deze cruciale periode in de Litouwse geschiedenis.

Een van de meest opmerkelijke tentoonstellingen in het Interbellum Museum is het gereconstrueerde appartement van Juozas Tubelis. Hij was een prominent Litouws schrijver en politiek figuur tijdens het interbellum. Het appartement is in zijn oorspronkelijke staat hersteld, met antieke meubels, boeken en andere persoonlijke voorwerpen.

Bewonder de stad vanaf de monumentale Verrijzeniskerk van Christus

De monumentale Verrijzeniskerk in Kaunas is een prachtig voorbeeld van neo-Byzantijnse architectuur. Bovendien is het een belangrijk symbool van de Litouwse strijd voor onafhankelijkheid en nationale identiteit.

Hier zijn enkele redenen waarom je deze prachtige basiliek niet mag overslaan:

Indrukwekkende architectuur

De buitenkant van de basiliek is prachtig, met zijn hoge spitsen en ingewikkelde details. Het interieur is al even indrukwekkend, met prachtige mozaïeken en sierlijke altaren. De grootte en grootsheid van de basiliek zullen een blijvende indruk achterlaten.

Religieuze betekenis

De Verrijzeniskerk van Christus is een belangrijke religieuze plaats voor katholieken in Litouwen. Het is de moederkerk van het aartsbisdom Kaunas en een populair bedevaartsoord. Wil je meer weten over het katholieke erfgoed van Litouwen, dan is een bezoek aan de basiliek noodzakelijk.

Spectaculair uitzicht

De basiliek is gebouwd op een heuvel. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over de stad. Trek comfortabele schoenen aan en beklim de toren voor een panoramisch uitzicht over Kaunas en het omringende landschap.

Culturele evenementen

Deze monumentale kerk is niet alleen een religieuze plek, maar ook een cultureel centrum. Er vinden het hele jaar door concerten, tentoonstellingen en andere culturele evenementen plaats.

Verrijzeniskerk
De Verrijzeniskerk staat op een heuvel en vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad (Foto: Paulius Andriekus on Unsplash)

Ontdek het klooster van Pazaislis

Een andere iconische religieuze plek in Kaunas is het klooster van Pazaislis. Dit klooster staat bekend om zijn architectonische schoonheid, geschiedenis, de evenementen die hier worden gehouden en de prachtige omgeving waar het ligt.

Architectonische schoonheid

Het Klooster van Pazaislis wordt beschouwd als een van Litouwens mooiste voorbeelden van barokke architectuur. De kerk en het kloostercomplex werden gebouwd in de 17e eeuw en hun schoonheid is nog steeds bewaard gebleven.

Historisch belang

Het is gebouwd als centrum van de Camaldolese Orde, een katholieke religieuze orde. Het klooster speelde een belangrijke rol in het culturele en spirituele leven van Litouwen en was ook een centrum van onderwijs en leren.

Culturele evenementen

Het klooster organiseert jaarlijks concerten, tentoonstellingen en andere culturele evenementen. Deze evenementen bieden de gelegenheid om de schoonheid van het klooster te ervaren en tegelijkertijd van kunst te genieten.

Natuurlijke omgeving

Het klooster van Pazaislis ligt aan de oever van het Meer van Kaunas, omgeven door prachtige bossen en weilanden. De natuurlijke omgeving zorgt voor een vredige en serene omgeving, perfect voor ontspanning en bezinning.

Foggy morning | Kaunas aerial

Bezoek het Kunstmuseum van Kaunas

Het M.K. Čiurlionis Nationaal Kunstmuseum is een must voor kunst- en cultuurliefhebbers. Het museum is gewijd aan de werken van de Litouwse schilder en componist Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, die wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars van Litouwen. Ontdek in het museum een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, tekeningen en muzikale composities, die zijn unieke stijl en artistieke visie laten zien.

De collectie van het museum omvat de werken van M.K. Čiurlionis, maar ook een breed scala aan Litouwse kunst van de 19e eeuw tot nu. Hier kun je de geschiedenis en cultuur van het land leren kennen via de kunst, waaronder traditionele ambachten, hedendaagse kunst en kunstvoorwerpen.

Als bonus is het museum gevestigd in een prachtig historisch gebouw dat ooit een Russisch-orthodoxe kerk was. De architectuur en het ontwerp van het gebouw zijn aantrekkelijk, met prachtige gebrandschilderde ramen, fresco’s en ingewikkelde details.

Ontdek de mooiste kerken van de stad

Kaunas staat bekend om zijn prachtige kerken. We noemden er al een paar, maar de stad kent er nog veel meer. Wij zetten de mooiste kerken op een rij:

  • Kaunas Cathedral Basilica (Vytautas Magnus Cathedral) is een van de belangrijkste gotische gebouwen van Litouwen. Met haar rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw, zal de kerk je raken met haar prachtige gebrandschilderde ramen, ingewikkeld houtsnijwerk en indrukwekkende klokkentoren.
  • De Aardsengel Michael kerk ligt aan de Laisves Aleja winkelstraat en is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en heeft nog steeds prachtige fresco’s, beelden en schilderijen.
  • St. George’s Kerk & Klooster werd gebouwd in de 18e eeuw en is een ander voorbeeld van barokke architectuur, gehuld in prachtige interieurs, mooie fresco’s en stucwerk.
  • De Heilige Drie-eenheid kerk zal je verrassen met zijn mix van renaissance en gotische stijlen. Bij deze kerk zit alles in de details.
  • De St. Francis Xavier kerk heeft een prachtige Art Nouveau architectuur. Ze staat bekend om haar prachtige gebrandschilderde ramen en ingewikkelde interieurdecoraties.
Kerk van de Heiliger Drie-eenheid
De kerk van de Heilige Drie-eenheid heeft een mix van renaissance en gotische stijlen

Stedentrip naar Kaunas

Ga je op vakantie naar Litouwen of de Baltische Staten? Of wil je een stedentrip maken naar de hoofdstad Vilnius? Het zou doodzonde zijn om niet ook Kaunas te bezoeken. De vroegere hoofdstad van het land ligt op slechts 100 kilometer van Vilnius. In iets meer dan een uur reis je hier met de trein naartoe.

Het eenvoudigste is om te vliegen op Vilnius, omdat er geen directe vluchten naar Kaunas gaan. Op Skyscanner vind je de voordeligste tickets of boek jouw ticket hieronder. Ook kun je een treinticket boeken op NS International. Houd er rekening mee dat je dan meer dan een hele dag onderweg bent.

Hotels in Kaunas

Kaunas telt meer dan 100 hotels. Er is dus altijd een geschikte plek om te overnachten, voor elke portemonnee. Wij worden heel blij van het Raddison Hotel Kaunas, dat op nog geen 200 meter afstand ligt van de bruisende winkelstraat Laisvės Alėja in het hart van de stad.

Dit moderne 4 sterren hotel heeft ruime kamers met heerlijke bedden en biedt een uitgebreid ontbijt. Hou je van fitnessen of de sauna? Als gast van het hotel mag je gratis gebruik maken van deze ruimtes in het hotel.

Vakantie naar de Baltische Staten

Wil je de drie Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen leren kennen? Maak dan een individuele rondreis of groepsreis door deze landen, waarbij een bezoek aan Kaunas niet zal ontbreken. TUI biedt de mooiste rondreizen.