Wil je wandelen in Tsjechië en heb je zin in een uitdaging? Doorkruis nu heel het land over het ruim langeafstandpad Stezka Českem, ook wel de Czech Trail genoemd. Twee wandelroutes van west naar oost van ongeveer 1.000 kilometer.

Nou ja, van west naar oost? De echte fanatiekeling loopt hem ook weer van oost naar west. En dat is heel goed mogelijk bij de Czech Trail. De route loopt via de noordelijke grens met Duitsland en Polen en in het zuiden langs de grens met Slowakije, Oostenrijk en Duitsland.

Tsjechië is een prachtig land, dat weet iedereen die hier wel eens op vakantie is geweest. De mooiste gebieden liggen veelal aan de rand van het land en dat zijn precies de plekken waar je tijdens het wandelen van de Czech Trail langs gaat.

De route start in het uiterste westen, in het plaatsje Krásná in het Ertsgebergte. Wandel je de noordelijke route van de Czech Trail, dan trek je door 9 bergketens.  Van het Ertsgebergte gaat het via Nationaal Park Boheems Zwitserland, het IJzergebergte, het Reuzengebergte, Adelaarsgebergte en het Jeseník gebergte naar het uiterste oosten van Tsjechië, bij het drielandenpunt tussen Tsjechië, Polen en Slowakije.

Kies is voor de zuidelijke route dan voert het pad door het Beskiden gebergte, Witte Karpaten, Podyjí Nationaal Park, Boheems Canada, Novohradské bergen en het Boheemse Woud, om uiteindelijk in Krásná aan te komen.

Wandelen over de Czech Trail
Wandelen over de Czech Trail (foto: Tomas Winkelhofer)

Czech Trail: meer dan 1.000 kilometer

De bedenker van de Czech Trail is Martin Úbl, een fanatiek wandelaar. Hij miste een langeafstandsroute van ruim 1.000 kilometer die door de mooiste en meest uitdagende gebieden van Tsjechië gaat. De oplossing? Zelf een bedenken samen met mensen van de CZech Tourist Club.

En Úbl heeft de fanatieke wandelaar echt getrakteerd. De Czech Trail is een route door de mooiste plekjes van Tsjechië. Een wandelpad door een nog vrijwel ongerept landschap.

40 dagen wandelen

Wanneer je gemiddeld 25 kilometer per dag wandelt, dan heb je ongeveer 40 dagen nodig om een van de twee wandelroutes te volbrengen. De tocht is geschikt voor iedereen met een gemiddelde fysieke conditie.

Echte avonturiers kunnen een tent meenemen en onderweg kamperen. Noodzakelijk is dit niet, want de route is zo ontworpen dat je ook in huisjes, pensions en hotels kan slapen.

Czech Trail loopt grotendeels langs de gemarkeerde toeristische routes van de Czech Tourist Club die zijn aangegeven met kleurmarkeringen. Elk deel van deze wandeling heeft zijn eigen route die kan worden gedownload op de website cestaskem.cz/en. Hier is meer informatie te vinden over slaap- of eetgelegenheid, noodopvang, water en meer.

Ook geschikt om te fietsen

Hou je meer van fietsen dan wandelen? De routes zijn ook te fietsen. Ga naar cestaskem.cz/en geef hier aan dat je wilt fietse, waarna de route voor jou hiervoor geschikt wordt gemaakt.

Noordelijke route Czech Trail

Start in het westelijkste punt van het land door het Tsjechisch-Duitse grensgebied, in het plaatsje Krásná.

Over de hoofdkam van het Ertsgebergte naar het Elbe zandsteengebergte.

Een van de mooiste stukken door het Nationale Park Boheems Zwitserland en het Lausitzer gebergte.

Tocht door het IJzergebergte en het Reuzengebergte, waarvan een deel van de route aansluit op de Tsjechisch-Poolse Vriendschapsroute. De route gaat onder meer over de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka.

Prachtige etappe naar de Adršpach-Teplice-rotsen en het aangrenzende Broumov Hoogland.

Tocht door het Adelaarsgebergte met veel militaire attracties, zoals bunkers, exposities en artefacten.

Etappe 7: Kralícky – Budišov nad Budišovkou – 143 km

Langste etappe van de route naar Králický Sněžník en het Jeseník gebergte. Alternatieve route gaat door het Rychlebské-gebergte.

Rustige etappe met veel vlakke delen. Deze tocht verbindt het Jeseník gebergte met het Beskiden gebergte.

Tocht met veel klimmen en dalen. Einde van de etappe bij de Tsjechische, Poolse en Slowaakse grens.

Extra route door het Rychlebské-gebergte

Zuidelijke route Czech Trail

Route in het Beskiden gebergte door ongerepte natuur en stilte.

Etappe langs de Slowaakse grens met veel dalen en stijgen.

Rustig gedeelte met weinig hoogteverschillen die door het Pálava natuurreservaat gaat.

De twee hoofdattracties zijn de rivier de Dyje en wijn. Een ontspannen tocht door het Podyjí Nationaal Park.

Etappe met hoogtepunten als het stuwmeer Vranovská přehrada, het kasteel van Landštejn, de stad Slavonice met zijn renaissancehuizen en het prachtige landschap van Boheems Canada.

Glooiende heuvels, vijvers, kreken, beekjes en veel campings.

Door de Novehradské bergen en Nationale Park Boheemse Woud langs de Tsjechisch-Duitse grens en naar het zuidelijkste puntje van Tsjechië.

Een van de mooiste delen door het Nationale Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) naar bergtoppen, verlaten dorpsruïnes en toeristische centra zoals Modrava.

Laatste deel door het Boheemse Woud met zijn prachtige meren en de 1.293 meter hoge top van Ostrý. De route wordt vervolgd door het ongerepte Boheemse Bos (Tsjechisch: Český les).

Rustig pad langs de Duits-Tsjechische grens door bossen met veel lange rechte stukken.

Jouw ervaring

Heb jij de Czech Trail of delen van deze langeafstandsroute gewandeld? Vertel hieronder in een reactie over jouw ervaringen.