Maak je een stedentrip naar Berlijn? Dan kan de Berlin WelcomeCard ervoor zorgen dat jouw vakantie een stuk goedkoper uitvalt. Vanaf 24 euro kun je er al een kopen. Maar wat is dit precies voor een kaart en wanneer is hij echt voordelig? Dat leggen wij je graag uit.

Een voordeelkaart, wie houdt er niet van. Gratis met de U- en de S-Bahn reizen en korting krijgen op de entree van allerlei attracties. Dat klinkt ons als muziek in de oren. En dat is het ook, maar niet voor elke toerist. Om je onnodige kosten te besparen, is het goed om te weten wat je precies koopt.

De Berlin WelcomeCard is een voordeelkaart die verschillende grote steden kennen. In het geval van Berlijn kun je dankzij de kaart gratis reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast ontvang je tot 50 procent korting op de entree van zo’n 200 attracties. Je hoeft slechts je kaart te laten zien.

Hou je ervan om de hoofdstad van Duitsland te ontdekken via interessante tours? Ook dan val je met je neus in de boter. Dankzij de WelcomeCard kun je tot enkele tientallen euro’s besparen.

Ga je met kinderen naar Berlijn? Tot en met 14 jaar mogen maximaal 3 kinderen gratis meereizen als ze door jou worden begeleid.

Berliner Dom - Berlijn
De Berliner Dom, met op de achtergrond de Fernsehturm (foto: visitBerlin/Wolfgang Scholvien)

Ontdek Berlijn met het openbaar vervoer

Berlijn is een van de grootste steden van Europa. Maar heel opmerkelijk, het heeft eigenlijk geen centrum. Tijdens de Duitse splitsing werd het gebied rond de Kurfürstendamm gezien als het centrum van West-Berlijn. Het deel rond Alexanderplatz (waar ook de Fernsehturm staat) was meer het centrum van Oost-Berlijn.

Maar kijk je goed naar de stad, dan zie je direct dat alle attracties enorm over de stad zijn verdeeld. De U- en de S-Bahn zijn daarom de manier om door de stad te reizen. Om de paar minuten vertrekken er van de stations trams en metro’s die je naar elke hoek van de stad kunnen brengen. Altijd is er een station in de omgeving van de attractie die jij wilt bezoeken.

Een ticket voor het openbaar vervoer is daarom een must en maakt de Berlin WelcomeCard erg interessant. Maar natuurlijk kun je ook zelf een ticket voor het openbaar vervoer kopen, maar daarover later meer.

U-Bahn Berlijn
De U-Bahn en S-Bahn brengen je naar alle bezienswaardigheden in de stad

Drie zones

Belangrijk om te weten is dat Berlijn drie zones in het openbaar vervoer kent.

 • Zone A is het hart van de stad
 • Zone B zijn de buitenwijken
 • Zones zijn de gebieden rondom de stad

Reis je met de auto of met de trein naar Berlijn en blijf je in de stad, dan heb je aan een AB-ticket genoeg. Vlieg je naar Berlijn Brandenburg of Berlijn Schonefeld? Deze vliegvelden liggen in zone C, hier is dus een ABC-ticket voor nodig.

Dit ABC-ticket heb je ook nodig als je bijvoorbeeld een uitstapje wilt maken naar Potsdam en slot Sanssouci of het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Maar voor de rest van de bestemmingen en attracties geldt vrijwel altijd dat een AB-ticket voldoende is.

Reichstag in Berlijn
De Reichstag is een van de plekken die je kunt bezoeken (foto: visitBerlin/Wolfgang Scholvien)

Drie verschillende versies van de Berlin WelcomeCard

De Berlin WelcomeCard is er in drie verschillende soorten en al verkrijgbaar vanaf 24 euro. Dat heeft alles te maken met de drie zones van het openbaar vervoer in de stad. De goedkoopste is de WelcomeCard is in combinatie met gratis openbaar vervoer in de zones A+B. Met deze kaart mag je twee dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je in die tijd korting op attracties.

Wil je langer dan twee dagen van deze kaart gebruik maken? Voor enkele euro’s per dag extra kun je de kaart ook voor 3, 4, 5 of 6 dagen kopen.

De tweede Berlin WelcomeCard (vanaf 29 euro) is geldig in de openbaar vervoerszones A, B en C. Deze kaart is daarmee vooral interessant als je met het vliegtuig naar Berlijn komt, of uitstapjes wilt maken naar bijvoorbeeld Potsdam en voormalig concentratiekamp Sachsenhausen.

Berlin WelcomeCard Museuminsel is de derde kaart en bij uitstek geschikt voor kunstliefhebbers. Niet alleen mag je drie dagen lang onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en krijg je tot 50 procent korting op tal van attracties. Ook mag je gratis alle musea bezoeken op het Museuminsel.

Hoe werkt de Berlin WelcomeCard?

De Berlin WelcomeCard kun je thuis al eenvoudig online kopen voor je op stedentrip gaat naar Berlijn. Het is het begin van het plezier vooraf. Je bestelt hem op Get Your Guide, kiest hoeveel dagen je ervan gebruik wilt maken en vanaf wanneer je de kaart gaat gebruiken. Vervolgens ontvang je hem digitaal.

Vergeet niet om de WelcomesCard uit te printen. Alleen de uitgeprinte versies zijn geldig. Wil je korting krijgen op de entree of een tour? Dan moet je je uitgeprinte ticket laten zien.

Gaat je stedentrip naar Berlijn niet door, maar heb je wel al een Berlin WelcomeCard gekocht? Geen paniek. Je kunt tot 24 uur voor het ingaan van kaart hem cancelen en je geld terugkrijgen.

Waar ontvang je korting op?

Misschien wel de belangrijkste vraag: waar krijg je korting op met deze kaart? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Gratis met het openbaar vervoer

Allereerst mag je met de Berlin WelcomesCard gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat betekent de hele dag reizen kriskras door Berlijn. De ideale manier om de stad zonder stress te leren kennen. Normaal gesproken kost een dagkaart voor de zones A+B 8,80 euro. Voor 2 dagen Berlijn ben je dus 17,60 kwijt.

Fernsehturm Berlijn
De Fernsehturm torent boven Berlijn uit

Tot 50 procent korting op bijna 200 attracties

Berlijn bulkt van de bezienswaardigheden. Er zijn talloze plekken die je gratis kunt bekijken, zoals stukken van de Berlijnse Muur, de Brandenburger Tor, de Fernsehturm en het wereldberoemde warenhuis KaDeWe. Maar een stedentrip is niet compleet met enkele toffe uitstapjes.

10 voorbeelden:

 • 25 procent korting op de Hop On Hop Off bus
 • 25 procent korting op een bezoek aan de Fernsehturm
 • 25 procent korting op de entree voor het Body Worlds Museum
 • 25 procent korting op een rondvaart
 • 25 procent korting op een bezoek aan Schloss Charlottenburg
 • 25 procent korting bij het AquaDom & Sea Life Berlin
 • 25 procent kortinh in het DDR Museum
 • 38 procent korting bij het Deutsches Technikmuseum
 • 25 procent korting bij het Duitse Spionnenmuseum
 • 50 procent korting voor de tentoonstelling Hitlers plannen voor Berlijn

Bespaar tientallen euro’s op tours

Wil je Berlijn op een andere manier eens bekijken? Maak dan een van de leuke tours door de stad. Met de Berlin WelcomeCard krijg je tot ruim 35 euro korting.

Er is een speciale tour voor kinderen die langs de kindermuseums van stad gaan. Ben je meer geïnteresseerd in de Berlijns Muur? Doe dan de The Berlin Wall & the Divided City tour of ontdek Potsdam.

Ben je nieuwsgierig naar alle voordelen met de welkomkaart? Kijk op Berlin-WelcomeCard.de.

Gratis online zakreisgids

In een stad die zo veel bezienswaardigheden heeft, is een reisgids een echte aanrader. Met de Berlin WelcomeCard krijg je er automatisch een online zakreisgids erbij. Zodat je geen bezienswaardigheid hoeft te missen.

BErlin Dungeon - De pest
Ga griezelen in het levende spookhuis Berlin Dungeon (foto: Berlin Dungeon)

Conclusie: Is de Berlin WelcomeCard voor jou voordelig?

Ja! Tenminste, als je van plan bent om verschillende attracties te gaan bezoeken tijdens je stedentrip. De Berlin WelcomeCard kost voor 2 dagen 24 euro. Alleen al dankzij het gratis openbaar, heb je 17,60 euro terugverdiend (een dagticket kost 8,80 euro).

Bezoek je daarbij twee attracties die geldig zijn met deze kaart, dan ben je in de meeste gevallen al uit de kosten. Elke attractie die je hierna bezoekt is pure winst! En dat moet geen enkel probleem zijn, wanneer je 2 dagen in deze geweldige stad bent.

Koop je een kaart die meer dan 2 dagen geldig is? Elke dag langer betekent meer korting op het de Berlin WelcomeCard.

Reizen naar Berlijn

Ga je een stedentrip maken naar Berlijn? In ongeveer 6 uur rij je met de auto vanuit Utrecht naar de Duitse hoofdstad. Wil je ontspannen reizen? Pak dan de trein. Met NS Highspeed reis je even snel. Of kies voordelig en ga met de Flixbus.

Overnachten in Berlijn

Berlijn is geen dure stad, maar hotels kunnen vrij prijzig zijn. Wij hebben een heel goede ervaring met hotel Greet Berlin Alexander. Dit moderne hotel ligt in het hart van de stad en kijkt uit op het Alexanderplatz en de Fernsehturm. Nadat je ’s ochtends een goed Duits ontbijt hebt gehad, wandel je zo naar het U-Bahnstation. Berlijn ligt aan je voeten!