De Oost-Duitse stad Halle is de grootste stad in de deelstaat Saksen-Anhalt, maar eigenlijk heel onbekend in Nederland. Dat is jammer, want deze bijzondere stad heeft veel te bieden! Het is een leuke stad met veel cultuur en historie en de geboortestad van de beroemde componist Händel. De stad van Händel heeft een mooie ligging aan de oevers van de rivier de Saale.

In het historische centrum, én daarbuiten, staan vele fraaie historische panden. Denk bijvoorbeeld aan de bijzonder gevormde Dom, de unieke Liebfrauenkirche met 4 torens en het prachtige vakwerkhuis Graseweghaus.

Zoals je in Oost-Duitsland wel gewend bent, kun je ook in Saksen-Anhalt heerlijk uit eten voor weinig geld of een terrasje pikken. Kortom, als je graag nieuwe plekken ontdekt en ook buiten de toeristische hotspots op verkenning wilt gaan, is Halle een mooie bestemming!

De geschiedenis van Halle gaat ver terug. Hoever precies weten we niet, maar de vermelding in een kroniek uit 806 lijkt tot nu de oudste schriftelijke vermelding te zijn. Het is één van die steden die onder meer door zoutwinning groot is geworden. Halle groeit ten tijde van Karel de Grote uit tot een centrum van de zoutziederij.

Later groeit de stad uit tot wetenschappelijk centrum, met in 1694 de opening van de universiteit. Grote namen waren actief en ontwikkelden zich hier. Denk aan Christian Wolff, August Hermann Franck en Friedrich Scheiermacher.

Halle in de avond
De romantische uitstraling van Halle wanneer de duisternis invalt

Parallel aan deze ontwikkeling ontstond een culturele opmars. Georg Friedrich Händel werd hier geboren en later, in de 20e eeuw, trok grafisch ontwerper Lyonel Feiniger naar Halle om de stad te vereeuwigen op zijn doeken. Tegenwoordig behoort de Burg Giebichenstein Art Acadamy zelfs tot de meest vooraanstaande onderwijsinstellingen van het land.

In 1890 werd in de al florerende stad de eerste elektrische tramlijn van Europa in bedrijf gesteld: een grote stap vooruit. Top op de dag van vandaag is Halle een belangrijk knooppunt voor de Duitse spoorwegen.

DDR

Tijdens de DDR-periode (1949-1990) werd Halle een centrum van de chemische industrie. Het was er grijs en vervuild en er was verder weinig te doen. Maar sinds de val van de DDR en het neerhalen van de muur tussen Oost- en West-Duitsland in 1990 trok de chemische mist van de grauwe industriestad weer op.

De stad heeft sindsdien een ware transformatie ondergaan en floreert nu meer op de technologische industrie, de levensmiddelenindustrie en multimedia.

centrum Halle
Het imago van grauwe industriestad is Halle in de afgelopen jaren kwijtgeraakt

Halle vandaag

De zoutstad evolueerde dus tot een cultureel-wetenschappelijk centrum en verschillende tijdperken hebben hun stempel op de stad gedrukt. Overblijfselen van de Middeleeuwen en de Reformatie zijn bijvoorbeeld de Kathedraal (Dom) en de Moritzburg. Overal zie je oude gevels, vakwerkhuizen en straatjes met kinderkopjes. Het geboortehuis van Händel kun je bezoeken en in de kerk kun je zelfs het originele dodenmasker van Maarten Luther.

Verder zijn er diverse interessante musea. In het Landes Museum für Vorgeschichte ligt bijvoorbeeld de wereldberoemde Nebra schijf. Deze bijzondere schijf stamt waarschijnlijk uit de 16e eeuw v.Chr.! Het is gemaakt van brons met in goud ingelegde symbolen van de diverse hemellichamen.

Maar ook zonder museumbezoek is het heerlijk om door dit mooie stadje te wandelen. Voor wat serene rust duik je een van de prachtige kerken of parken in.

Georg Friedrich Händel
Componist Georg Friedrich Händel heeft een standbeeld gekregen op de Markt (foto: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/Michael Bader)

Shoppen, eten en drinken in Halle

Cultuur, architectuur en historie zijn natuurlijk leuk, maar shoppen, eten en drinken hoort er natuurlijk ook altijd bij. Gelukkig kan dat hier ook allemaal prima. In de historische binnenstad zijn talloze winkels in de omgeving van de Leipziger Straße en op de Alten Markt.

Verder zijn er ook een aantal winkelcentra, zoals Hallesche Einkaufspark, het Saalecenter, het Neustadtcentrum en het Halle-Centrum Peißen. Zowel in de binnenstad als in de winkelcentra zijn er diverse gezellige cafés en originele Bierstuben. Om de maag te vullen, strijk je neer in één van de trendy restaurants, waar je kunt genieten van een scala aan internationale keukens of juist de rijke, Duitse gerechten.

Bezienswaardigheden in Halle

Om je een goed idee te geven van de veelzijdigheid van deze Oost-Duitse stad hebben we een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten opgesteld.

De Liebfrauenkirche en Rode Toren

Rode toren - Halle

De Onze-Lieve-Vrouwenkerk noemden we hierboven ook al even. De iconische vier torens van de kerk vormen,  samen met de Rode Toren, hét symbool van de stad.

De huidige kerk werd in de eerste helft van de 16e eeuw gebouwd op de plaats van de bestaande kerken. De twee torens van de oude kerken lieten de bouwers staan en zo kwam de Liebfrauenkirche dus aan 4 torens. Zo kwam Halle aan haar bijnaam ‘Stadt der fünf Türme’ (stad van de vijf torens).

Het is zeker de moeite waard om de kerk van binnen te bezichtigen. Ook een aanrader is het om de Rode Toren te beklimmen en te genieten van een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving.

Händel-Haus

Het Händel-Haus mag je met goed fatsoen uiteraard ook niet missen. Componist en weldoener Händel werd er geboren en tegenwoordig is er een museum in gevestigd. De collectie omvat een breed scala aan historische muziekinstrumenten uit verschillende tijdperken en een permanente tentoonstelling over het leven en de muzikale werken van de componist.

Rechtbank Halle

Rechtbank in Halle
De rechtbank is een van de mooiste gebouwen in de stad

Als je van architectuur houdt is het gebouw van de rechtbank een echte must-see. Kijk zeker ook omhoog, want op de gevel van de erkers ontdek je mooie portretten van beroemde rechtsgeleerden.

Binnen vergaap je je aan de elegante, dubbele wenteltrap en je komt door meerdere, unieke rechtszalen in dit wondermooie pand.

Schloss Moritzburg

Schloss Moritzburg
Schloss Moritzburg aan de rand van het centrum van de stad

Het stedelijk Kunstmuseum is gevestigd in het monumentale Schloss Moritzburg. Daardoor wordt een museumbezoek dubbel zo mooi. De bijzondere collectie omvat vaste tentoonstellingen, zoals Duitse kunst uit de 20e eeuw, kunst uit de 16e en 19e eeuw, sacrale kunst van de Middeleeuwen tot Barok en je kunt de schitterende historische kamers in het Talamt bekijken. Daarnaast zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

Kasteelburcht Giebichenstein

Kasteelburcht Giebichenstein
Kasteelburcht Giebichenstein (foto: Stadtmarketing Halle (Saale) GmbH/Jan Laurig)

Op een heuvel aan de noordzijde van het stadscentrum, staat de kasteelburcht Giebichenstein als bewaker over de stad. Het was de residentie van Keizer Otto I in de tiende eeuw was en later werd het bewoond door de aartsbisschoppen van Halle.

Tegenwoordig is de Hogeschool voor Kunst en Design er gevestigd. Bezoek het kasteel, snuif de hemelse geuren op in de rozentuin in de binnenplaats en beklim de toren om van het magnifiek uitzicht over de stad te genieten.

Meer mooie plekjes in Halle

Bezoek ook het Landesmuseum für Vorgeschichte, bekijk de het Graseweghaus en de Leipziger Türm en maak een rondje langs en in de vele, prachtige kerken.

De omgeving van Halle

Lutherstadt Eisleben
Lutherstadt Eisleben is de stad waar Maarten Luther is geboren en gestorven

Een vakantie in Halle kun je heel goed combineren met een stedentrip(je) naar het bruisende Leipzig of het knusse stadje Eisleben, de geboorte- en sterfplaats van reformator Maarten Luther.

De stad ligt in de bosrijke omgeving van Saksen-Anhalt en daar kun je fantastische wandelingen en fietstochten maken. Volg bijvoorbeeld de oevers van de meanderende rivier en ontdek dit schitterende stukje Duitsland!

Ook het stadje Bernburg is leuk om te bezoeken, zeker als je met kinderen op vakantie bent. Hier vind je onder meer een dierentuin en een sprookjestuin.

Op vakantie naar Halle

Wil je het drukke en toeristische Leipzig ontlopen? Dan is het even verderop gelegen Halle de perfecte uitvalsbasis voor een leuke stedentrip. Bezoek de stad of een van de leuke steden er omheen.

De stad is niet zo bekend bij toeristen in Nederland, maar meer er zijn meer dan voldoende hotels. Bovendien zijn de hotels in Halle in vergelijking met toeristischer steden als Leipzig vaak veel goedkoper. Vind de beste aanbiedingen op Trivago.

Mijn favoriete hotel in Halle is zonder twijfel The Niu Ridge, dat net buiten het centrum ligt. Binnen een paar minuten sta je zo midden in de stad. Het hotel is  modern ingericht en heeft vrolijke kamers en een heerlijk ontbijt. Een aanrader.