Via een houten trap cirkel ik naar boven, op weg naar het mooiste uitzicht van Praag. Hoe dichter ik bij de top van de Petřín toren komt, voel ik een lichte deining in de toren steeds iets sterker worden. Spannend. Maar als ik de top heb bereikt van het uitkijkplatform, ben ik dit snel vergeten. Het uitzicht is geweldig.
Beneden zie ik de rivier de Moldau met zijn historische bruggen, die Praag splitst in twee delen. Iets verderop zie je de Oude Stad en de Praagse Burcht. Het ticket dat ik heb gekocht om de Petřín toren te mogen beklimmen, zo’n vijf euro, ik vind het de moeite waard. Helaas is het bewolkt, want ik had graag willen weten hoe ver ik daadwerkelijk zou kunnen kijken. Is het waar dat je zelfs de Snezka, de hoogste bergtop van Tsjechië in het Reuzengebergte, zou kunnen zien liggen?
Petřín toren: mini Eiffeltoren in Praag
Ik ben Praag aan de oostzijde van de Moldau aan het ontdekken. Mijn doel is een bezoek aan het Letna park en daarna zie ik wel verder. Dat Letna park, dat is prachtig! Mooie wandelpaden, veel gras en bomen. Een heerlijke plek tussen de Tsjechen. Maar om hier nu de hele middag te blijven? Er staan nog een paar bezienswaardigheden op mijn lijstje: het grootste stadion ter wereld en de Petřín toren, de mini Eiffeltoren van Praag.
Ik hou van voetbalstadions, dus kan niet laten om een blik te werpen op het Letna stadion van Sparta Praag. Mooi en modern. Maar het Strahovstadion, enkele kilometers verderop is vele malen indrukwekkender. Ooit konden hier 250.000 (!) toeschouwers in. Hoewel het tegenwoordig een trainingscentrum is van Sparta Praag, is het vele malen indrukwekkender dan het Letna stadion.
Maar ik moet door, lopend tussen de flats door naar de vlakbij gelegen Petřín toren. Wanneer je die flats achter je laat, kom je in een prachtig stadspark uit. Van een afstand zie ik de toren staan. En er is niets aan gelogen, ik begrijp helemaal waarom hij de mini Eiffeltoren van Praag wordt genoemd. Het is stalen constructie die langzaam omhoog loopt. Maar eerlijk is eerlijk, de Eiffeltoren is echt wel een stukje indrukwekkender en met zijn 330 meter hoogte veel groter.
Verrassend genoeg ligt de top van de 60 meter hoge Petřín toren bijna net zo hoog als zijn grote broer in Parijs. Dat heeft alles te maken dat het Praagse stalen bouwwerk is gebouwd bovenop de Petřín heuvel, met 318 meter de hoogste heuvel in de hoofdstad van Tsjechië.
Geïnspireerd door de Eiffeltoren
Het is het jaar 1891. Praag mag de Wereldtentoonstelling organiseren. Twee jaar eerder werd die tentoonstelling gehouden in Parijs en een Praagse delegatie is onder de indruk van de Eifeltoren. Zij willen hun eigen toren. Binnen enkele maanden na de start van de bouw is de Petřín toren af.
Eigenlijk is er sinds die tijd weinig veranderd. Nou ja, de lift ging eruit. Want in 1953 wordt besloten dat de toren ook kan dienen als televisietoren en voor telecommunicatie. Die functie heeft het tegenwoordig niet meer, na de bouw van de Zizkov televisietoren.
Maar nog net als in 1891 loop je via een trap met 299 treden naar boven voor een prachtig uitzicht. In de kelder van de toren is tegenwoordig een expositie over de geschiedenis ingericht.
Hier staat de Petřín toren:
Naar de top van de Petřín uitkijktoren
Aan de 299 treden lijkt geen einde te komen tijdens mijn klim. Onderweg kom je langs een aantal raampjes waardoor je naar buiten kunt kijken en je een beeld krijgt van hoe hoog je bent. Opvallend is dat je geen tegenliggers op de smalle trap tegenkomt. Dat komt doordat de Petřín toren twee trappen telt, een voor naar boven en de ander voor naar beneden.
Doordat de top van de toren boven de bomen uitsteekt en het hoogste plekje van Praag is, heeft de wind er vrij spel. Dat voel je. Hoe hoger ik klim, hoe meer ik het gevoel heb op een boot op zee te zijn. De uitkijktoren deint een beetje. Eng? Nee, het voelt eerder grappig.
Als ik de top van de Petřín uitkijktoren bereik, wordt ik vriendelijk verwelkomd door een jonge medewerker. Wat me direct opvalt is dat ik er amper wind voel. Een blik om me heen maakt duidelijk waarom. Het uitkijkplatform is omringd door ramen. Sommigen staan open, zodat je mooie foto’s kunt maken.
Indrukwekkend uitzicht
Hoewel het bewolkt is, is het uitzicht ronduit indrukwekkend. Op enkele honderden meters afstand stroomt de Moldau traag door de stad. In totaal liggen er 18 bruggen over de rivier, historische en moderne bouwwerken. Ik zie de torens in de Oude Stad en tienduizenden rode daken.
Dichterbij zie ik het stijlvolle Petřín park dat wel iets heeft van een paleistuin. Aan de oostzijde van de toren kijk ik naar het Strahovstadion, waar ik een half uur eerder nog uitgebreid heb stilgestaan. Vanaf de grond was het al indrukwekkend, vanuit de lucht niets minder. Mooi? Als stadionromanticus vind ik het prachtig, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen het helemaal niets vinden.
En natuurlijk is daar de Praagse Burcht met de indrukwekkende Sint Vituskathedraal. Die kun je niet missen. De bewolking zorgt ervoor dat mijn blik beperkt is. En toch, ik ben blij dat ik een ticket heb gekocht en naar boven ben gegaan. Ik kan zien wat ik kan zien en wat ik niet zie, daar heb ik eerlijk gezegd geen weet van. Bovendien, ik ben op vakantie. Voor mij is dat een moment om zo veel mogelijk uit te proberen en te bewonderen.
Petřín toren: hart van het Petřín park
Na een kwartiertje op het uitkijkplatform te hebben rondgekeken, enkele foto’s te hebben gemaakt en een leuk praatje te hebben gevoerd met een medewerker over wat er zoal te zien is, is het tijd om naar beneden te gaan. Tijd om nog even rond te struinen door het Petřín park.
Want de Petřín toren is onderdeel van het Petřín park. Na het Letna Park is het het bekendste park van de stad Praag. Zeker in de lente, zomer en herfst is het hier heerlijk toeven. De drukte van de stad is ver weg, de rust wordt hooguit verstoord door de vele mensen die hier genieten van hun vrije tijd.
Je vindt hier onder meer een appel- en perenboomgaard. In de lente zijn de bomen wit van de bloesem, in de herfst mag je de vruchten plukken. Wat me opvalt is hoe netjes alles is aangelegd. Keurige wandelpaden, kleine grasvelden omringd door bloemenperken. Op andere plekken kun je het gras zo oplopen, plekken waar je heerlijk kunt zitten met mooi weer, in de schaduw van bijzondere en kleurrijke bomen. Dit is een heerlijke plek.
Bezienswaardigheden bij de Petřín toren
Ben je boven op het uitkijkplatform van de Petřín toren geweest en heb je lekker gewandeld door het park? Goed nieuws, er is meer te doen rondom de Petřín toren. Zo is er het spiegeldoolhof, de sterrenwacht en de Vrtba tuin. Of ga een hapje eten in restaurant Nebozizek.
Spiegeldoolhof
Vlakbij de Petřín toren staat een kitscherig kasteeltje. Normaal gesproken misschien wel een goede reden om aan voorbij te lopen. Maar in dit geval, zeker als je kinderen hebt maar ook als je gewoon even lekker wilt lachen, moet je hier naar binnen gaan.
In het kasteeltje is een spiegeldoolhof. Overal word je omringd door spiegels. De een maakt je groot, de ander juist klein, kortom het is lachen voor de lachspiegels. Ondertussen probeer je een weg te vinden naar de uitgang? Eng? Valt best mee. Er is nooit iemand achtergebleven in het doolhof.
Sterrenwacht
Iets verder bij de uitkijktoren vandaan staat in het Petřín park de Štefánik Observatory, de Praagse sterrenwacht. Ben je geïnteresseerd in astronomie, dan moet je hier zeker een kijkje gaan nemen.
De sterrenwacht is in 1926 gebouwd door de Tsjechische Astronomische Vereniging. Het gebouw is vernoemd naar de Slowaakse astronoom en medeoprichter van de Tsjecho-Slowaakse staat, Milan Rastislav Štefánik.
Via telescopen kun je in de sterrenwacht objecten 2600 keer zo groot bekijken. Zo kun je overdag de zon en Venus bestuderen, terwijl je wanneer het donker wordt de maan en enkele andere planeten kunt bekijken.
Daarnaast is de sterrenwacht een soort museum. Hier zijn talloze historische attributen te zien waarmee tientallen jaren geleden het planetenstelsel werd bestudeerd. Ook wordt Melkweg getoond, zijn er bijzondere edelstenen te zien en wordt er aandacht besteed aan raketten en landingen op andere planeten.
Vrtba tuin: verborgen stadstuin
Aan de noordzijde van het Petřín park ligt de Vrtba tuin, een verborgen stadstuin. Je vindt hem achter de poort van de Karmelitská 25. Ooit lagen hier de wijngaarden van het Vrtbovsky paleis.
Tegenwoordig is het een parel in barokstijl. Hier vind je de mooiste bloemperken, schitterend geknipte heggen, oude beelden en barokke trappen. Zoek je een rustig plekje in Praag, dan moet je hier absoluut naartoe.
Restaurant Nebozizek
Een van de populairste restaurants in Praag is restaurant Nebozizek in het hart van Petřín park. Dat heeft alles te maken met het schitterende uitzicht over de stad. Het heeft een Tsjechische keuken, waar je goed kunt eten zonder dat je schrikt als je de rekening krijgt.
Petřín funicular: kabeltreintje naar de top
Na mijn tocht door het oosten van Praag, die eindigt bij de Petřín toren, kies ik ervoor om niet naar beneden te lopen. Het wordt de Petřín funicular, een kabeltreintje dat bezoekers van het park de heuvel naar boven en beneden brengt. En dat scheelt een eind lopen. Zeker kinderen vinden dit leuk.
Heb je een dagkaart voor het openbaar vervoer in Praag of een meerdaags ticket? Dan kun je dit ticket ook gebruiken voor de funicular.
Ik zit op een bankje, als het kabeltreintje zich met een lichte schok in beweging zet. Binnen enkele minuten ben je beneden aan de heuvel weer terug in de bewoonde wereld. In het hoogseizoen rijdt het karretje elke 10 tot 15 minuten op en neer.
Stedentrip naar Praag
Ga je op stedentrip naar Praag? Dan kan ik je, als het droog is en bij voorkeur helder, een bezoek aan de Petřín toren en het bijbehorende park absoluut aanraden. Sowieso ben ik een enorme fan van de stad Praag, met zijn geweldige historische binnenstad, de Joodse wijk en de indrukwekkende Praagse Burcht.
Reizen naar Praag
Praag ligt op ongeveer negen uur rijden van Utrecht met de auto. Wil je ontspannen reizen? Dan kun je ervoor kiezen om met de (nacht)trein te gaan. Op NS International vind je tickets.
Wil je vlotter naar Praag? Vanaf Schiphol vlieg je in nog geen anderhalf uur naar de hoofdstad van Tsjechië. Het vliegveld ligt net buiten de stad. Met het openbaar vervoer ben je in een half uur in de binnenstad.
Hotels in Praag
Wij verbleven tijdens onze tijd in Praag in het Mamaison Residence Downtown Hotel. Dit is een modern 4 sterren hotel met ruime kamers en waar ’s ochtends een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet wordt geserveerd. Het hotel ligt in het centrum van de stad, op nog geen 5 minuten lopen van het Wenceslasplein.
Mamaison Residene Downtown Hotel
Alle hotels in Praag
Oost-Europa Vakanties was enkele dagen in Praag op uitnodiging van Visit Czech Republic. En net als een eerdere stedentrip naar Praag waren we opnieuw onder de indruk van de stad. We bezochten dit keer onder meer verschillende kerstmarkten en deden een heerlijke Food Tour door de stad. Echt een aanrader! Daarnaast bezochten we de regio Liberec in het schitterende noorden van het land.
Leestip:
- Is de Praag City Card echt voordelig?
- Superinteressant: het Communisme Museum in Praag
- Dit zijn de 8 mooiste steden in Tsjechië
Fotocredits hoofdfoto: Prague City Tourism
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.