Waar gaat jouw vakantie naar toe? Wordt het een Grieks eiland, Italië, Frankrijk of kies je voor een vakantie in Oost-Europa? Een keuze hangt van veel zaken af. Vaak kiezen we voor een plek die vertrouwd is. Durf jij dit jaar buiten je comfort vakantie zone te stappen? Dit zijn tien redenen voor een vakantie in Oost-Europa.

Waarom ga je op vakantie naar een land? Omdat het er mooi is. En dat is zeker het geval in Oost-Europa. Voor iedereen is er wat wils. Van de ongerepte natuur met zijn meren, bossen en moerassen in de Baltische Staten tot het bergachtige binnenland op de Balkan. En van de talloze prachtige kastelen in Midden-Europa tot de schitterende stranden aan de Adriatische Zee. Zoek je meer cultuur? In Oost-Europa vind je nog folklore, maar ook indrukwekkende musea in de grote steden.

Plitvice Meren Kroatie

2. Goedkope vakantie in Oost-Europa

Een vakantiereis naar Oost-Europa is aanmerkelijk goedkoper dan een vakantie in pak ‘m beet Italië of Frankrijk. Voor eten en drinken, een bezoek aan een restaurant of een overnachting in een hotel, appartement of op een camping is gewoon betaalbaar.

Ter vergelijking: de prijzen van voedingsmiddelen in Nederland liggen niet iets boven het gemiddelde van Europa. Noord-Macedonië komt er het goedkoopste uit, gevolgd door Roemenië en Polen. Maar ook populaire vakantielanden in Oost-Europa als Bulgarije, Montenegro, Tsjechië, Slowakije en Kroatië zijn een stuk goedkoper dan Nederland, zo blijkt het de cijfers van het CBS in 2018. Zwitserland is het duurste land van Europa. 

Vakantie in Oost-Europa: de prijzen liggen veel lager
De prijzen voor voedingsmiddelen in Oost-Europa ligt gemiddeld veel lager dan bij ons (Bron: CBS)

Op basis van cijfers uit 2017 van onderzoeksbureau Eurostat blijkt dat Bulgarije het goedkoopste vakantieland is in Europa. Dit land wordt gevolgd door Roemenië, Polen, Albanië en Noord-Macedonië. Wat betreft overnachtingen en kosten in restaurants zijn Bulgarije, Roemenië en Tsjechië het goedkoopst.

3. Prachtige natuur

Oost-Europa is een geweldige plek voor een natuurvakantie. Er zijn veel plekken waar je geweldig kunt wandelen en fietsen. In Estland, Letland en Litouwen heb je meren en moerassen waar unieke vogelsoorten voorkomen. Op de grens van Polen en Wit-Rusland vind je het laatste oerbos van Europa.

Trekken we verder naar het zuiden, dan vinden op de grens van Duitsland en Tsjechië  het Elbezandsteengebergte in Saksisch Zwitserland. In het noorden van Slowakije en het zuiden van Polen ontdek je het majestueuze Tatragebergte. De Karpaten in Roemenië en eigenlijk heel Slovenië is prachtig. En kom je Kroatië, dan moet je een bezoek brengen aan de Plitvice Meren.

4. Geweldige steden

Bij een stedentrip in Oost-Europa denk ik al snel aan steden als Praag, Berlijn en Boedapest. Deze steden zijn prachtig en moet je misschien wel eens in je leven hebben bezocht. Maar Oost-Europa telt nog veel meer mooie steden. Moskou en Sint-Petersburg in Rusland, Talinn en Riga in de Baltische Staten. En wat dacht je van Poolse Krakau of Lubljana, de hoofstad van Slovenië? Het Kroatische Split is prachtig, net als het Bulgaarse Plovdiv. Maar ook onbekendere plekken als Belgrado, Boekarest, Sarajevo en Kiev zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Plovdiv Bulgarije
Een van de verrassende steden is Plovdiv in Bulgarije (foto: Pixabay/Rosen Dimitrov)

5. Eenvoudig te bereizen

Pak de auto, neem de Flixbus of kom met het vliegtuig. Vakantieplekken in Oost-Europa zijn doorgaans eenvoudig te bereiken. Ga je naar het oosten van Duitsland, naar Tsjechië, Polen, Slowakije, Slovenië of Kroatië? Deze landen vallen in een dag te bereizen met de auto.

Voor een citytrip zou je kunnen kiezen voor Flixbus. Deze busmaatschappij verzorgt reizen vanuit veel plekken in Nederland naar vrijwel elke grote stad in Europa. Het is comfortabel reizen en vooral heel goedkoop. Een reis kost maximaal 50 euro, meestal slechts enkele tientjes.

Wil je sneller op de plek van bestemming zijn? Pak het vliegtuig. Vanaf Schiphol, Eindhoven of vanaf de vliegvelden net over de Duitse grens, ben je in enkele uurtjes is al die mooie steden in Oost-Europa. Bovendien kun je over het algemeen reizen met goedkope budgetvliegmaatschappijen. Superfijn! 

Flixbus
Met Flixbus kun je goedkoop naar bijna alle grote steden in Europa reizen (foto: Flixbus)

6. Warme zomers

Trek je in de zomer naar het oosten van Europa, dan is mooi weer vrijwel gegarandeerd. En ’s winters kan het er enorm koud zijn.

Je zult het misschien niet verwachten, maar in de zomermaanden stijgt het kwik in landen als Estland, Letland en Litouwen regelmatig boven de dertig graden. Het is er net zulk zomerweer of zelfs beter dan bij ons. Net als in Rusland trouwens! Trek je verder naar het midden en zuiden van Oost-Europa, dan krijg te maken met droge en hete zomers. En aan de kust van de Adriatische Zee is het mediterraans.

Hou je van mooi weer, dan zit je in Oost-Europa helemaal goed.

7. Stranden

Denk je aan stranden, dan denk je al snel aan Kroatië. Het land heeft een kustlijn van duizenden kilometers met prachtige, voornamelijk kiezelstranden. Ben je in Istrië op vakantie en zoek je een zandstrand? Er zijn er slechts drie.

Maar er zijn meer landen met prachtige stranden. Ten zuiden van Kroatië liggen Montenegro en Albanië ook aan de Middellandse Zee. Maar voor een strand heb je geen zee nodig. Macedonië staat bijvoorbeeld bekend om het Meer van Ohrid. Hier kun je heerlijk om het strand liggen. Ook een land als Servië telt veel stranden, vaak aan rivieren en meren.

Lees ook: Ohrid – Alles voor een perfecte zomervakantie

Iets minder bekende stranden liggen verder naar het noorden. In Oost-Duitsland vind je honderden kilometers aan Oostzeekust. En nog iets noordelijker ligt de Baltische Riviera. Je verwacht het misschien niet, maar ook hier vind je strandtenten met dj’s en liggen de stranden in de zomers vol.

Montenegro strand Sveti Stefan

8. Onontdekt

Elk jaar een ander Grieks eiland, harstikke tof. Maar toch is het telkens dezelfde cultuur. Een zomervakantie naar Oost-Europa betekent een echt nieuwe ontdekking. Ga je voor safe, dan kies je voor populaire toeristische landen als Kroatië, Macedonië, Tsjechië of Slovenië. Maar wil je met echt sterke verhalen thuiskomen? Ga eens naar Georgië, Polen of doe heel gek: Azerbeidzjan.

Oost-Europa is nog grotendeels onontdekt. Je zult daarom best wel eens gefronste wenkbrauwen zien wanneer je aankondigt om daar op vakantie te gaan. Want onbekend maakt onbemind. Kom je na je vakantie weer thuis, dan zullen ze je de oren van het hoofd vragen. Op zoek gaan naar hun vooroordelen. En ja, sommige vooroordelen zullen waar zijn. Maar je zult ervaren dat dat juist de charme is. Maar de meeste vooroordelen kunnen direct de prullenbak in.

Mount Kazbek Georgië
Georgië is een van de landen in Oost-Europa die nog ontdekt moet worden (foto: Pixabay/candoyi)

9. Verrassend

Iedereen heeft vooroordelen over de landen waar hij op vakantie gaat. Ga je voor het eerst op vakantie naar Oost-Europa, dan zul je die ongetwijfeld ook hebben. Maar laat je verrassen door de mensen, de steden en de natuur. Want verrassend is het!

10. Bevolking spreekt Engels

Een hindernis om op vakantie naar een vreemd land te gaan, kan de taal zijn. Goed nieuws: In Oost-Europa spreekt de bevolking op veel plekken Engels en/of Duits. Zeker wanneer je op toeristische plekken komt, zijn de mensen er meertalig. Ook worden folders en dergelijke in meerdere talen aangeboden.  Hoe anders is dat in Frankrijk 😉 En kom je op plekken waar mensen geen Engels spreken? We hebben allemaal twee handen en twee voeten gekregen. Wedden dat jullie er samen wel uitkomen en ondertussen dikke lol hebben?

Split Kroatie
Op terrasjes kun je je prima in het Engels redden (foto: Pixabay/Michelle Maria)